Премія імені Й.І. Токара у галузі бібліотечної справи

Премію Йосипа Івановича Токара було запроваджено рішенням Вченої ради Кам’янець-Подільського державного університету від 2 лютого 2006 року за пропозицією директора наукової бібліотеки В.С. Прокопчука. «Положення про премію імені Й.І. Токара в галузі бібліотечної роботи» було погоджено головою бібліотечної ради В.М. Федорчуком та затверджено ректором Кам’янець-Подільського державного університету М.О. Завальнюком. Положення визначає мету і порядок визначення претендентів, розмір премії, порядок присвоєння і вручення. Завданням премії є підвищення ролі бібліотеки в інформаційному забезпеченні освітнього, науково-дослідницького процесу та впровадження новітніх технологій у бібліотечну працю. Звання лауреата премії імені Й.І. Токара присвоюється наказом по університету за поданням комісії з премії, очолюваної директором бібліотеки. Оскільки вручення премії відбувається під час відзначення Всеукраїнського дня бібліотек, 30 вересня, то кандидатуру на розгляд ректору комісія подає до 15 вересня.

Претендент на премію імені Й.І. Токара має відповідати таким критеріям: відповідна освіта і стаж роботи в бібліотеці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, високі показники виконання планових завдань та нормативів, просвітницька діяльність, рівень культури обслуговування користувачів, взаємовідносин у колективі, професіоналізм, постійне підвищення кваліфікації, володіння сучасними технологіями. Премія присвоюється один раз на рік одному – двом бібліотечним працівникам за вагомі досягнення в бібліотечно-бібліографічній справі. Особам, удостоєним премії, вручається посвідчення лауреата та грошова винагорода.

Йосип Іванович Токар був неординарною людиною, талановитим, ерудованим і невтомним працівником. З жовтня 1948 року і до кінця життя, 22 лютого 1993 року, беззмінним завідуючим бібліотекою Кам’янець-Подільського педагогічного інституту ім. В.П. Затонського. Народився Йосип Іванович 18 березня 1924 року в селі Куява Смотрицького району Подільської губернії (нині село Соснівка Ярмолинецького району Хмельницької області). Після визволення краю від німецьких загарбників, Й.І. Токар був призваний до лав Радянської армії, визволяв Польщу, Чехословаччину, Німеччину від нацизму, нагороджений трьома орденами, бойовими медалями.

У жовтні 1948 року очолив бібліотеку педагогічного інституту в Кам’янці-Подільському, здобув спеціальну освіту. 1949 року він закінчив місцевий технікум культосвітніх працівників, а 1953 року Харківський бібліотечний інститут за спеціальністю «бібліотекознавство». За 45 років праці на посаді керівника бібліотеки Йосип Іванович виявив глибоку відданість справі, послідовність у розширенні і поповненні фондів бібліотеки, створенні умов для забезпечення викладачів і студентів навчальною і науковою літературою. Дбав завідувач і про кадри, кожного працівника спонукав до навчання, роботи над підвищенням фахового рівня. Був вимогливим і водночас доброзичливим керівником, який зробив значний внесок у розвиток очолюваної бібліотеки.

Лауреатами премії імені Йосипа Івановича Токара стали:

2006 року – Смолінська Людмила Петрівна
2007 року – Пархоменко Валентина Михайлівна
2009 року – Крючкова Надія Дмитрівна
2010 року – Опря Тамара Миколаївна
2011 року – Бунда Валентина Михайлівна
2012 року – Нижник Лариса Степанівна
2013 року – Огороднікова Людмила Володимирівна
2014 року – Сологуб Тамара Володимирівна
2015 року – Чопик Валентина Петрівна
2016 року – Грінішина Інна Іванівна
2017 року – Соловйова Наталія Олександрівна
2018 року – Сивак Наталія Йосипівна
2019 року – Резнічук Людмила Василівна
2020 року – Чопик Валентина Петрівна
2021 року – Кунцевич Андрій Васильович

Наступного лауреата буде визначено за підсумками роботи бібліотеки у 2022 році.