Книги у дарунок від Нікітенка Костянтина Вікторовича

З нагоди 14 лютого – Міжнародного дня дарування книг,  наша бібліотека отримала чудовий дарунок, а саме друковане видання: «Пішаки Сталіна: міфологеми радянської пропаганди і правда історії».

Нікітенко Костянтин Вікторович – доктор історичних наук, автор кількох монографій, понад 160 наукових та науково-публіцистичних статей. Окрім фахових видань (вітчизняних і закордонних) регулярно друкується також у газетах «Дзеркало тижня», «День», «Українське слово», «Шлях перемоги», «Слово Просвіти». Коло наукових інтересів – історія України ХХ ст.

Нікітенко К. В. Пішаки Сталіна: міфологеми радянської пропаганди і правда історії / К. В. Нікітенко. – Львів : Левада, 2017. – 604 с.

На підставі широкого кола як опублікованих, так і нових архівних документів у книжці досліджено питання, які вже багато років викликають чималий науковий та пізнавальний інтерес у суспільстві. Увагу зосереджено насамперед на малодосліджених проблемах і подіях, оцінка яких досі дуже суперечлива. Якими були справжні мета і завдання індустріалізації? Чи справді “миролюбною” була позиція СРСР наприкінці 1930-х – на початку 1940-х років і на кому лежить персональна відповідальність за розв’язання Другої світової війни? У чому полягала “несподіваність” нападу Німеччини на СРСР і чи були закономірними страшні поразки Червоної армії у початковий період війни? Яке життя чекало людей у Західній Україні після їх “визволення”? І якщо 9 травня 1945 року стало для громадян СРСР “днем перемоги”, то чому ще у 1960 році на території України велися бойові дії? Ці та інші питання висвітлені у запропонованій книзі. Видання розраховане на студентів і викладачів історичних, економічних, юридичних факультетів вузів, широке коли читачів.