Великодні дзвони (інформаційна година)

Свято Воскресіння Христове – головне свято християнського світу, котре виказує радість з приводу перемоги Божого Сина над смертю та вічним забуттям. У Воскресінні християнський люд бачить підтвердження життя після смерті, що і є головним змістом святкування. Українська християнська культура – це наш загальнонаціональний скарб. Вона є найвищим і цілісним здобутком українського народу, основою його єдності, самобутності та національної ідентичності. Святкувати Пасху в Україні почали наприкінці першого тисячоліття, з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці і це Воскресіння супроводжувалося великим землетрусом – ангел небесний відклав камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Марія, мати Якова та Соломія прийшли до гробу з пахощами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожній гріб. Тоді схвильованим жінкам з’явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє.

Пасхальні обряди нашого народу становлять надзвичайно цікавий пласт святкової культури, в якому органічно поєдналися космогонічні погляди слов’янина-язичника та християнська символіка, релігійні настанови і культ сонця, вшанування воскреслого Христа і поклоніння предкам.

До Великодня віруючі готуються протягом семи тижнів Великого Посту (які ще називають Седмицями) – одного з найсуворіших постів – саме стільки часу провів Ісус Христос у пустелі. Останній тиждень перед Пасхою називається Страсна Седмиця. Він об’єднує два протилежні відчуття, про які образно сказав О. Олесь: “З журбою радість обнялась”. Ще недавно – на Вербну неділю – Христа з радістю, встеляючи його путь пальмовим гіллям, зустрічали та поклонялися; а вже в четвер опівночі один з його учнів зраджує свого вчителя, прирікаючи на страшні муки. Починаючи з понеділка, кожен день мав своє призначення, і сповнений звичаїв та обрядів. Серед них особливо визначається Чорна середа, Чистий або Живильний четвер, Великодня п’ятниця, та Страсна субота.

Свято Великодня має цілий ряд ритуальних складників, які невід’ємно супроводжують його впродовж віків.
Незмінний складник пасхальних ритуалів – приготування пасхальних страв, головними серед яких є випікання паски і писання писанки.

Писання писанок здавна було священнодійством, під час якого людина духовно і морально оновлювалася, очищалася від гріховних думок і намірів, наче по сходинках піднімалася до світлих воріт Великоднього Храму.

Давній символ життя, весни, сонця і християнського Воскресіння, писанка була і залишається окрасою Великого Свята, святинею й оберегом, життям і надією.

З нагоди наближення Світлого Свята Христового Воскресіння, прийміть найщиріші вітання від працівників центрального абонементу бібліотеки. Нехай в серці кожної людини царює велика радість і душевний спокій. Нехай Світле свято Великодня принесе любов і тепло у кожну родину, а Великодні дзвони прикличуть довгоочікуваний Мир та Перемогу українському народу. Христос Воскрес! З Великоднем!

Людмила СИТНИК, завідувач сектору центрального абонементу