Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі

28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці. З початку виникнення людської цивілізації кожна людина дбала про власну безпеку та безпеку своїх близьких так само, як і людству доводилося дбати про безпеку свого існування. Людська цивілізація досягає все більшої могутності, а проблема безпеки її існування стає глобальнішою.

Актуальність проблеми охорони праці та безпеки життєдіяльності людини сьогодні, в час повномасштабної війни в Україні, значно зросла. Адже збереження людського життя та здоров’я – нині найбільша цінність держави. Тому держава повинна докладати чимало зусиль: створювати умови безпечної життєдіяльності як в навколишньому середовищі, так і в середовищі праці. Як наслідок,  в нашій державі є Закон України “Про охорону праці”, який визначає, що “Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров’я та працездатності людини в процесі праці”, і формулює основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці, регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні.

Завдання охорони праці – забезпечення безпечних, нешкідливих і сприятливих умов праці через вирішення багатьох складних завдань. Адже безпечне та здорове робоче середовище є основним принципом та правом кожної людини на роботі.

Пропонуємо Вашій увазі бібліографічний огляд документів, наявних у фондах бібліотеки університету, присвячений даній темі. В основному – це навчальні посібники, мета яких – широкий науковий аналіз умов праці, технологічних процесів, виробничого обладнання, робочих місць, трудових операції, організації виробництва, навколишнього середовища, виявлення шкідливих та небезпечних  факторів, попередження виникнення можливих аварійних ситуацій.

Одним з найновіших видань в бібліотеці є “Довідник з питань охорони праці” [8], авторами-укладачами якого є викладачі університету Т. П. Поведа, О. Г. Чорна. Сконцентрована в навчальному посібнику інформація є конспективним викладенням основних напрямків діяльності організацій, установ, закладів освіти з питань охорони праці,  яку необхідно організовувати і за результати якої нести відповідальність. Посібник містить інформацію про функціональні обов’язки та особливості роботи служби охорони праці (уповноважених осіб з питань охорони праці) та вимоги норм і правил охорони праці, яких необхідно дотримуватися в організаціях, установах і закладах.

Структура посібника визначається основними складовими діяльності з охорони праці: нормативно-правова база з питань охорони праці; організація робіт з охорони праці в закладах освіти; ведення та облік документації з охорони праці; організація заходів з охорони праці. Під час підготовки посібника використано документи національних стандартів, законодавчі та нормативно-правові акти, матеріали науковців і фахівців у сфері охорони праці. Посібник буде корисним як для викладачів та лекторів, які висвітлюють питання охороним праці, так і для студентів та слухачів, які їх вивчають.

Охорона праці в нашій країни є пріоритетною в діяльності державних органів і громадських організацій. Роботодавець і працівник мають добре знати нормативно-правову базу в межах своїх виробничих стосунків. У посібнику “Охорона праці” [7], за редакцією В.П. Кучерявого, подаються нормативно-правові та організаційні засади охорони праці, висвітлюються основи техніки безпеки праці, виробничої гігієни і санітарії та пожежної безпеки.

В навчальному виданні “Охорона праці” [6], за редакцією Є.О. Геврика, викладені основні соціально-економічні, правові та організаційні питання охорони праці на виробництві, сучасні вимоги виробничої санітарії та навколишнього середовища, техніки безпеки, а також способи та засоби пожежогасіння.

Створення безпечних умов праці, зниження виробничого травматизму та професійних захворювань на промислових підприємствах України – першочергові завдання, які вимагають негайного вирішення. У посібнику “Безпека праці: ергономічні та естетичні основи” [2] розкривається взаємозв’язок трьох дисциплін: ергономіки, технічної естетики та охорони праці. Обґрунтовується необхідність комплексного підходу та врахування вимог безпеки виробничих процесів на стадії проектування. Розглянуто основні положення ергономіки, технічної естетики, спрямовані на забезпечення безпеки технологічних процесів, обладнання, машин і механізмів на промислових підприємствах.

У пробному підручнику М.В. Васильчука “Основи охорони праці” [3], викладено правові та організаційні основи охорони праці, пожежної безпеки, електробезпеки та гігієни праці з урахуванням чинного в Україні Закону про охорону праці.

На основі бінарної цільової програми нескладно зорієнтувати всі види діяльності в ході лабораторної чи практичної роботи, добираючи характерні завдання для кожного етапу. Саме таким є практичний курс “Основи охорони праці” [5] – навчальний посібник, в якому зібрані завдання для виконання лабораторних та практичних досліджень з дисципліни “Основи охорони праці”, “Безпека життєдіяльності” та методичні рекомендації для їх успішного виконання. Серед цих завдань є такі, які стосуються проблем цивільного захисту населення, що є досить актуально в сучасному світі. Рекомендується для використання в своїй діяльності студентам ВНЗ та практичним працівникам галузі безпеки життєдіяльності та охорони праці.

Сьогодні важко собі уявити виробничий процес без комп’ютерної техніки. Тому вкрай важливо, щоби кожна людина набула відповідних навичок щодо збереження власного та суспільного здоров’я. Навчальний посібник В.Ц. Жидецького “Охорона праці користувачів комп’ютерів” [4] містить основні відомості з правових, санітарно-гігієнічних та профілактичних заходів і засобів щодо збереження здоров’я та працездатності користувачів комп’ютерів. Наведено характеристику їх роботи  з точки зору ергономіки, охорони та гігієни праці, розглянуто фактори, що впливають на функціональний стан користувачів.  Подано аналіз системи “людина – комп’ютер – середовище”, формується концепція гармонізації взаємодії елементів цієї системи. Викладено сучасні дані  з законодавчих та нормативних документів стосовно охорони праці користувачів комп’ютерів. Сформовано рекомендації щодо застосування технічних засобів та медичних заходів, спрямованих на збереження здоров’я та підвищення працездатності користувачів комп’ютерів.

Серед нових надходжень до бібліотеки є і навчальний посібник “Безпека життєдіяльності та охорони праці”, авторами якого є викладачі КПНУ імені Івана Огієнка: П.С. Атаманчук, Р.М. Білик, В.В. Мендерецький, О.П. Панчук, Т.П. Поведа, О.Г. Чорна. [1] Конструктивно він охоплює три блоки змістових викладок стосовно навчальних дисциплін: “Безпека життєдіяльності” та “Охорона праці”: теоретичні основи, практичний та лабораторний курси. Концептуально зміст навчального посібника узгоджено з вимогами компетентністно-світоглядного підходу до навчання майбутнього фахівця.

Посібник побудовано так, що він містить питання, які спрямовані на формування світогляду, вироблення ідеології поведінки і забезпечення майбутніх спеціалістів важливим інструментом не лише щоденного безпечного контактування з навколишнім світом, а й готує до безпечного виконання технологічних процесів самого різного рівня складності.

Адресується для використання у своїй діяльності науково-педагогічним працівникам та студентам вищих навчальних закладів, практичним працівникам освітньої та виробних сфер.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

  1. Безпека життєдіяльності та охорона праці : навч. посібн. / П.С. Атаманчук та ін. – 2-ге вид., доповн. – Кам’янець-Подільський : ТОВ “Друкарня “Рута”, 2017. – 162 с.
  2. Безпека праці: ергономічні та естетичні основи : навч. посібн. С.О. Апостолюк та ін. – 2-ге вид., стереотип. – Київ : Знання, 2007. – 215 с.
  3. Васильчук М.А. Основи охорони праці / М.В. Васильчук, Л.Е. Винокурова, М.Я. Тесленко. – Київ : Просвіта, 1997. – 207 с.
  4. Жидецький В.Ц. Охорона праці користувачів комп’ютерів : навч. посібн. / В.Ц. Жидецький. – 2-ге вид, доповн. – Львів : Афіша, 2000. – 174 с.
  5. Основи охорони праці : (Практичний курс) / П.С. Атаманчук та ін. – Кам’янець-Подільський : ПП Буйницький О.А., 2011. – 140 с.
  6. Охорона праці : навч. посібн. / за ред. Геврика Є.О. – Львів, 2000. – 280 с.
  7. Охорона праці / за ред. В. Кучерявого. – Львів : Оріяна-Нова, 2007. – 367 с.
  8. Поведа Т.П., Чорна О.Г. Довідник з питань охорони праці : навч. посібн. / Т.Г. Поведа, О.Г. Чорна. – Кам’янець-Подільський : ТОВ “Друкарня “Рута”, 2021. – 116 с.

Людмила СИТНИК, зав. сектором центрального абонементу бібліотеки