Для вас, художники-педагоги

Серед інших видів мистецтва образотворче є унікальним у вирішенні завдань як художнього, так і особистісного розвитку. Бо завдяки своїй універсальності плідно розвиває емоційно-чуттєву  сферу, поглиблює знання, інтенсифікує візуальний і сенсорний досвід, формує загальну та естетичну культуру, що цілком відповідає основним завданням естетичного виховання.

Уроки образотворчого мистецтва – це невичерпні можливості загального розвитку школярів, метою яких є формування естетичного ставлення учнів до природи, праці і життя; виховання інтересу і любові до мистецтва, потреби у спілкуванні з ними, а також розвиток образного сприймання, логічного мислення, просторових уявлень, фантазії, формування інтересу до створення композицій на реальну тему, розвиток сприймання кольорів, гостроти зору. Пропонуємо огляд літератури для студентів спеціальності Середня освіта (Образотворче мистецтво).

Одним із найяскравіших видів мистецтва, які здавна поширені в Україні, є декоративний розпис. І ні технічний прогрес, ні нові матеріали та технології не зможуть знецінити, применшити того, що створене людським талантом упродовж століть. Книга  В. Мельника «Декоративний розпис на уроках образотворчого мистецтва» [2] містить інформацію про багатьох вітчизняних майстрів декоративного розпису, найцікавіші сторінки творчості та репродукції їх творів. У посібнику подано вправи на виконання простих елементів розпису і складних завершених композицій.

Даний посібник засвідчує могутню силу нашого національного мистецтва і сприятиме патріотичному вихованню молоді.

У посібнику О. Харченко «Мистецтво петриківського розпису» [3] розкрито художні особливості, основи композиції та художньо-технічне забезпечення у петриківському декоративному малюванні, а також подано відомості про історію виникнення й розвитку цього виду народного мистецтва, видатних майстрів цього розпису.

Посібник містить методичні рекомендації щодо виконання традиційних схем і елементів розпису. Орієнтовне планування занять гуртка або факультативу та взірці робіт майстрів петриківського розпису.

Основи образотворчого мистецтва й методика керівництва образотворчою діяльністю дітей як навчальна дисципліна є складовою частиною загальної підготовки майбутнього фахівця. Тому готовність випускника вищого педагогічного закладу освіти до здійснення навчально-виховного процесу, спрямованого на  ознайомлення дітей з особливостями естетичного сприймання творів образотворчого мистецтва й оволодіння ними образотворчою діяльністю, розглядається в контексті загальної характеристики професійно значущих якостей  художника-педагога.

У навчальному посібнику  В. Котляра «Основи образотворчого мистецтва і методика художнього виховання дітей» [1] висвітлені експериментально визначені  й апробовані тривалою практикою підходи до вирішення завдань художнього виховання дітей у контексті оволодіння ними  вихідними основами образотворчої діяльності.

Посібник  для вчителя Я. Шевчук  «Образотворче мистецтво» [4] містить відомості про види, жанри образотворчого мистецтва, основні питання перспективи, світлотіні та тону, відомості з кольорознавства, композиції, педагогічний малюнок розглянуто як основний і ведучий засіб навчання образотворчому мистецтву. Посібник ознайомлює з матеріальною базою, методами та прийомами навчання, типами уроків образотворчого мистецтва. У ньому викладено методи  та прийоми роботи на уроках малювання з натури, за пам’яттю, за уявою, декоративно-прикладного мистецтва та ліплення.

Книга О. Шестобуз «Образотворче мистецтво з методикою навчання» [5] розкриває зміст навчальної дисципліни  «Методика навчання образотворчого мистецтва» відповідно до організації навчання за кредитно-модульною системою. Книга містить навчальний матеріал лекційних і семінарських занять, завдання для самостійної роботи, запитання для контролю та самоконтролю. Подано тематику індивідуальних завдань, критерії оцінювання, список рекомендованої літератури.

Література:

  1. Котляр В. П. Основи образотворчого мистецтва і методика художнього виховання дітей : навч. посіб. / В. П. Котляр. – Київ : Кондор, 2009. – 200 с.
  2. Мельник В. Український декоративний розпис на уроках образотворчого мистецтва : посібник / В. Мельник. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2011. – 64 с. : іл.
  3. Харченко О. Мистецтво петриківського розпису : навч.-метод. посіб. / О. В. Харченко, Н. О. Горшкова-Кандаурова. ­ – Тернопіль : Мандрівець, 2014. – 72 с. : іл.
  4. Шевчук Я. Ф. Образотворче мистецтво : посібник / Я. Ф. Шевчук. – Кам’янець-Подільський : Абетка світ, 2021. – 152 с. : іл.
  5. Шестобуз О. С. Образотворче мистецтво з методикою навчання : навч. посіб./ О. С. Шестобуз. – Чернівці : Чернівецький національний університет, 2016. – 232 с.

Надія СКОРОПАД, бібліотекар читального залу мистецької літератури