Яков Степовий – композитор, педагог, музично-громадський діяч (до 140-річчя від дня народження)

Великий український народ дав людству багатьох видатних діячів літератури і мистецтва. Одне з перших місць серед митців належить видатному українському композиторові, творцеві мелодійних романсів,  майстерних обробок народних пісень, хорових творів і фортепіанних п’єс Якову  Степановичу  Степовому.

Яків Степовий (справжнє прізвище Якименко) народився в селі Піски біля Харкова 20 жовтня 1883 року.

Творча самобутність митця утверджувалась на початку 1910-х років. На цей  період припадає створення творів для фортепіано: п’єс, прелюдій, фуг, сонат . Першим знаменитим циклом вокальних творів Степового стали «Барвінки».

Я. Степовий був однодумцем  К. Стеценка і М. Леонтовича не лише у галузі композиторської творчості, але й у поглядах на музично-естетичне виховання дітей. З цією метою композитор уклав збірки «Проліски» і «Малим дітям».

Смерть обірвала творчі пошуки митця в розквіті сил – 4 листопада 1921 року.

Творчий спадок Я. Степового складають фортепіанні мініатюри, камерно-вокальна музика, обробки народних пісень для різного складу виконавців, твори для дітей. Майстерність та професіоналізм творів композитора стали взірцем для митців наступних поколінь.

Пропонуємо вашій увазі бібліографічний огляд літератури, присвячений творчості композитора.

У легкій, доступній широкому загалу читачів,  формі автор  Н. І. Королюк  у книзі «Маленькі історії про українських композиторів ХVІІІ – ХХ ст.»  [1]  розповідає про найвідоміших українських композиторів. Один із розділів книги автор присвятила  Я. Степовому. У ньому висвітлено дитячі роки композитора на околиці Харкова, навчання в  Санкт-Петербурзі, перебування за кордоном.

Автор М. М. Михайлов у книзі «Видатний композитор Яків Степанович Степовий» [2] охарактеризував творчу спадщину  Я. Степового як видатну і славну сторінку в розвитку української класичної музичної культури. Я. С. Степовий –  композитор, творчість якого відзначається справжньою народністю, реалізмом, глибокою ідейною насиченістю.

Творчості видатного українського композитора присвячений  нарис Ш. Шварцмана «Яків Степовий» [5].

Автор у популярній формі  розповідає про життєвий шлях цього митця, про найвидатніші  його твори та про  велику громадсько-музичну діяльність. Вихований на вітчизняній музичній культурі, пройшовши школу її передових митців – М. Римського-Корсакова і А. Лядова, Я. Степовий прагнув піднести і українську музику на рівень передового російського мистецтва.

Нарис Ф. Надененка «Я. С.Степовий» [3 розрахований на широке коло читачів.  Автор розповідає про життєвий шлях композитора, а також характеризує найвизначніші твори композитора: вокальні твори із циклів «Барвінки», «Пісні настрою», « Музика до віршів М. Рильського». Також автор зупиняється на характеристиці  інструментальної творчості композитора, зокрема на фортепіанних творах.

Творчість композитора також відображено у першій частині книги «Нариси з історії української музики» [4].

Автори цієї книги широко розкривають життєвий і творчий шлях композитора Я. Степового. Охарактеризовано романси і пісні композитора, інструментальні мініатюри – вальси,  елегії, менуети, танці, пісні без слів для фортепіано тощо. В кращих мініатюрах помітні впливи аналогічних жанрів П.Чайковського, А. Лядова, Ф. Шопена, Е. Гріга. У романсах усіх циклів Степового відчутні постійна увага композитора до витончених переживань особистості, тяжіння до щирої, емоційної лірики та невпинне вдосконалення усіх засобів музичної виразності. Окремо стоїть за своїм ідейним змістом один з найвизначніших фортепіанних творів Я. Степового «Прелюд пам’яті Т. Шевченка», сповнений глибокого драматизму й пристрасті.

Музика Я. С. Степового увійшла в золотий фонд української національної музичної класики. Він був різнобічно обдарованою людиною – здібним піаністом, публіцистом, визначним композитором. Пісня, романс, фортепіанна мініатюра – ось жанри, характерні для його творчості. Мрійливість – основна риса його творчості. Закінченість та рельєфність – основні ознаки його стилю.

Із творами композитора Я. С. Степового можна детально ознайомитись у трьохтомному виданні творів композитора[6].

Література:

  1. Королюк Н. І. Маленькі історії про українських композиторів ХVІІІ-ХХ ст./ Н. І. Королюк. – Київ : Райдуга, 1998. – С. 151-167.
  2. Михайлов М. М. Видатний композитор Яків Степанович Степовий / М. М. Михайлов. – Київ, 1958. – 31 с.
  3. Надененко Ф. Я. С. Степовий / Ф. Надененко. – Київ, 1950.– 20 с.
  4. Нариси з історії української музики / Л. Архімович, Т. Каришева, Т. Шеффер та ін.– Київ : Мистецтво, 1964. – Ч.1.– С. 294-300.
  5. Шварцман Ш. Яків Степовий / Ш. Шварцман. – Київ : Мистецтво, 1971. – 75 с.
  6. Степовий Я. С. Зібрання творів у 3-х т.– Київ : 1964-1966.

Надія СКОРОПАД, бібліотекар читального залу мистецької літератури