«Світотворення від Марії» у фондах бібліотеки

До фонду нашої бібліотеки надійшов дарунок від меценатів Василя Василашко, Дмитра Пилипчука та Сергія Панька – роман у трьох книгах Людмили Лисенко «Світотворення від Марії» від видавництва «Ярославів Вал».

У романі-трилогії «Світотворення від Марії» йдеться про життєтворчість української народної малярки та розповідається про сильний характер і оптимістичний світогляд «наївної» художниці Марії Приймаченко; про те, як у дитинстві Марія захворіла на важку недугу; як вона знайшла і дуже скоро втратила на війні кохання всього життя та як нею захоплювався світ. ЇЇ музей та картини, що постраждали під час російського нападу, зараз є символом України: самобутньої, наївної, нескореної.

Життя і творчість видатної українки вмістилися у трьох томах: Переддень, Введення та Об’явлення, прочитавши котрі, стаєш багатшим і добрішим.

Сама Людмила Лисенкомистецтвознавець та етнолог, заслужений журналіст України, повний кавалер орденів Княгині Ольги, лауреат премії Лесі Українки «Одержимість», авторка і ведуча класичних проєктів у історії ЗМІ, відома програмами «Плеяда», «Спадщина», «Голос Землі», «Палітра» та активна учасниця волонтерського руху – організаторка та ведуча благодійних концертів. Авторка була в родинних стосунках із сім’єю мисткині, допомагаючи самотній вдові в господарських і творчих справах та мала можливість зблизька вивчати феномен цього видатного творця. Завдяки їй ми можемо зануритися в життєву історію і торкнутися душею до високого та наївного мистецтва Приймаченко.

Книжковий дарунок зберігається у фонді читального залу №1 бібліотеки університету (головний корпус, 4 поверх).

Від імені всіх читачів університетської бібліотеки висловлюємо щиру вдячність меценатам за щедрий дарунок.

Ірина КУШНІР, завідувачка відділу комплектування та наукової обробки документів