«Л. М. Ревуцький – композитор, піаніст, педагог» (до 135-ти річчя від дня народження)

В історії української музики творчість Левка Ревуцького займає особливе місце. Практично у всіх жанрах він виступив основоположником традицій національного сучасного музичного мистецтва. Професіоналізм музики композитора зріс на народно-пісенному грунті та національних стильових засадах.

Народився Лев Ревуцький 20 лютого 1889 р. в с. Іржавці Прилуцького повіту, на Полтавщині (нині Чернігівська область) в інтелігентній родині. Перші уроки фортепіанної гри майбутній композитор отримав від матері, яка дістала освіту у дворянському пансіоні.

Першими записаними  зразками творчості  Ревуцького стали три романси 1907 року. З раннього віку композитор вивчав народну пісню та музичну класику.

Загальну і музичну освіту  Л. Ревуцький  продовжив у Київській гімназії та приватній музичній школі М. Тутковського. Фортепіанної гри хлопець навчався у класі М. В. Лисенка. Особистість та творчість М. Лисенка справили великий вплив на формування піаністичного та композиторського стилю його учня,  що значною мірою відобразилось у фортепіанній  музиці Л. Ревуцького.

У 1913 році в історії української музики сталася знаменна подія – було відкрито Київську консерваторію, до якої одразу вступає Л. Ревуцький. Одночасно із навчанням у консерваторії,  композитор відвідує спочатку фізико-математичний, а потім юридичний факультет Київського університету.

З 1924 року Л. Ревуцького приймають на посаду викладача музично-теоретичних дисциплін у Київську консерваторію, де він працюватиме наступних п’ятдесят років – аж до смерті.

Один з найвизначніших майстрів української музики, Л. М. Ревуцький відіграв виключну роль у вихованні композиторської молоді. Він – один з небагатьох композиторів, які цілком віддавали свій досвід і знання справі виховання молодих українських творчих кадрів.

З нагоди 135-ї річниці від дня народження композитора у читальному залі мистецької літератури оформлено книжкову виставку.

Каталог виставки:

  1. Верещагіна О. Є. Історія української музики ХХ століття : навч. посіб. / О. Є. Верещагіна, Л. П. Холодкова. – Тернопіль : Астон, 2010. – С. 78-106.
  2. Герасимова-Персидська Н. Спогади про Льва Миколайовича Ревуцького / Н. Герасимова-Персидська // Музика. – 2014. – №1. – С. 25.
  3. Кирейко В. Видатний учитель-творець / В. Кирейко // Музика. – – №1. – С. 20-23.
  4. Кисельов Г. Л. М. Ревуцький / Г. Кисельов. – Київ : Мистецтво, 1979. –54 с.
  5. Кияновська Л. Українська музична культура : навч. посіб. / Л. Кияновська. – Львів : Тріада плюс, – С. 140-150.
  6. Клин В. Л. Л. Ревуцький – композитор-піаніст / В. Л. Клин. – Київ : Наукова думка, 1972. – 238 с. : іл.
  7. Муха А.Композитори України та української діаспори : довідник / А. Муха. – Київ : Музична Україна, 2004. – С. 248-250.
  8. Ольховський А. Нарис історії української музики / А. Ольховський. – Київ : Музична Україна, 2003. – С. 432-434.
  9. Осадча Л. Меморіальний музей-садиба Левка Ревуцького / Л. Осадча // Музика. – – №1. – С. 68-71
  10. Скорульська Р. Ревуцькі-Скорульські: зв’язок поколінь / Р. Скорульська // Музика. – 2014. – №1. – С. 32-33.

Надія СКОРОПАД, бібліотекар читального залу мистецької літератури