Костянтин Ушинський – видатний педагог-реформатор (до 200-річчя з дня народження)

Костянтин Дмитрович Ушинський (02.03.1824 р.– 03.01.1871 р.) – педагог і правознавець українського походження, основоположник наукової педагогіки й народної школи в Російській імперії, розробник цілісної дидактичної системи, поборник класно-урочної системи навчання, загального обов’язкового навчання дітей рідною мовою, звукового аналітико-синтетичного методу навчання грамоти, розробник науково обґрунтованих основ початкового навчання та виховання дітей.

Педагог майже половину свого життя прожив в Україні, добре знав українську мову та її діалектичні форми, засуджував царизм за заборону вивчення української мови в школах на українських землях, домагався відкриття українських шкіл. Велику увагу приділяв питанням жіночої освіти, відстоював ідеї рівноправності жінок з чоловіками взагалі й зокрема щодо доступу до вищої освіти.

У педагогічній системі Ушинського важливе місце посідає вчення про мету виховання, що визначається ним як підготовка людини до життя та праці, як формування в людини почуття обов’язку перед народом та виховування в людини патріотизму. У вихованні дітей він надавав велике значення сім’ї та вважав украй необхідним родинне виховання. Творча спадщина видатного вченого посіла вагоме місце у світовому педагогічному просторі.

З нагоди 200-річчя від дня народження Костянтина Ушинського пропонуємо Вашій увазі підбірку видань, які допоможуть читачеві ознайомитися з його неоціненним вкладом у педагогічну і психологічну науку та глибше пізнати особистість відомого педагога.

Збірник «Педагог-демократ К. Д. Ушинський» [1] містить низку статей, які розкривають перед читачем різноманітні питання багатогранної педагогічної спадщини Ушинського, зокрема, його філософські погляди, питання єдності мови і мислення в дидактиці, міркування про вимоги до вчителя, про психологічну культуру вчителя, про виховне значення традицій, про повторення навчального матеріалу, про вивчення іноземних мов, про трудове, фізичне, естетичне виховання, про питання логіки, зв’язок логіки і педагогіки, про проблеми виховання уваги.

У збірнику «Психологічна спадщина К. Д. Ушинського» [2] дається загальна характеристика психологічних ідей К. Д. Ушинського, висвітлюється його вклад у розробку питань психології уваги, чуттєвого пізнання, пам’яті, асоціацій, уяви, мислення й мови, почуттів, волі, навичок і звичок, темпераменту й характеру, самосвідомості особистості, психології навчання, виховання і розвитку дитини. В статтях, вміщених у збірнику, підкреслюється передусім те позитивне, передове в психологічній спадщині К. Д. Ушинського, що зберігає свою цінність в наші часи, допомагає нам психологічно обґрунтувати ефективні методи навчання і виховання молодого покоління.

До збірника «Вибрані педагогічні твори» К. Д. Ушинського [3] включено найважливіші загальнопедагогічні й методичні праці, такі як «Про користь педагогічної літератури», «Про народність у громадському вихованні», «Три елементи школи», «Праця в її психічному й виховному значенні», «Рідне слово» тощо. Книга містить також психологічні статті: «Педагогічні застосування аналізу пам’яті», «Звички й навички як засвоєні рефлекси», «Моральне й педагогічне значення звичок».

Уривки зі щоденника К. Д. Ушинського, вміщені у збірник, значно доповнюють характеристику педагога як людини і громадянина. Читач з цікавістю довідається про деякі сторони з біографії Ушинського, що стосуються гімназичних та студентських років його життя. Перед читачем постане образ глибоко гуманної, щирої людини, гарячого патріота, безмежно відданого своєму народові, людини дужого розуму, міцної волі, людини високої моралі, наполегливої, працьовитої.

У 1-му томі 6-томного видання творів К. Д. Ушинського «Педагогічні статті» [4] міститься значний перелік загальнопедагогічних творів, серед яких «Про користь педагогічної літератури», «Про народність у громадському вихованні», «Три елементи школи», «Про засоби поширення освіти через грамотність», «Що нам робити із своїми дітьми» та багато інших.

У 2-му томі 6-томного видання творів К. Д. Ушинського «Педагогічні статті та матеріали до «Детского мира» та «Родного слова»» [5] вміщено такі праці, як «Педагогічна подорож по Швейцарії», «Педагогічні замітки по Швейцарії», «Звіт відрядженого за кордон», методичні статті та матеріали до «Детского мира», а також методичні посібники й матеріали до «Родного слова».

У 5-му томі 6-томного видання творів К. Д. Ушинського «Людина як предмет виховання: спроба педагогічної антропології» [6] висвітлено 2-гу частину фундаментальної праці педагога «Людина як предмет виховання», що присвячена питанням психології почуттів і волі. Здійснюючи самостійну розробку цих питань, Ушинський широко використовує при цьому дані своїх педагогічних і життєвих спостережень, а також позитивні елементи з наявної в його часи психологічної спадщини, виявляє проникливе розуміння психічного життя людини, невтомне і наполегливе шукання наукового розв’язання ще нез’ясованих проблем.

В останньому томі 6-томного видання творів К. Д. Ушинського «Матеріали до 3-го тома «Педагогічної антропології». Психологічні статті. Біографічні матеріали» [7] містяться матеріали, які мали увійти до заключної частини фундаментальної праці «Людина як предмет виховання», психологічні статті «Психологічні монографії» та «Питання про душу в його сучасному стані», а також біографічні матеріали з окремих періодів життя педагога.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Педагог-демократ К. Д. Ушинський. – Львів : Видавництво Львівського університету, 1959. – 135 с.
  2. Психологічна спадщина К. Д. Ушинського/ за ред. Г. С. Костюка. – К. : Учпедвидав, 1963. – 233 с.
  3. Ушинський К. Д. Вибрані педагогічні твори / К. Д. Ушинський. – К. : Учпедвидав, 1949. – 417 с.
  4. Ушинський К. Д. Твори: в 6-ти т. Т. 1 : Педагогічні статті / К. Д. Ушинський. – К. : Учпедвидав, 1954. – 446 с.
  5. Ушинський К. Д. Твори: в 6-ти т. Т. 2 : Педагогічні статті та матеріали до «Детского мира» та «Родного слова» / К. Д. Ушинський. – К. : Учпедвидав, 1954. – 364 с.
  6. Ушинський К. Д. Твори: в 6-ти т. Т. 5 : Людина як предмет виховання: спроба педагогічної антропології / К. Д. Ушинський. – К. : Учпедвидав, 1952. – 430 с.
  7. Ушинський К. Д. Твори: в 6-ти т. Т. 6: Матеріали до 3-го тома «Педагогічної антропології». Психологічні статті. Біографічні матеріали / К. Д. Ушинський. – К. : Учпедвидав, 1955. – 615 с.

Олеся МАРЦЕНКІВСЬКА, бібліотекар читального залу № 2