14 березня – Міжнародний день математики

Щорічно 14 березня відзначається нове наукове свято – Міжнародний день математики. Подію створив Міжнародний математичний союз у листопаді 2019 року на конференції ЮНЕСКО. Також сьогодні відзначають Міжнародний день числа Пі.

Ці наукові свята мають на меті збільшити інтерес до математики та її застосувань, підтримати розвиток математичної освіти та привернути увагу до роботи математиків. З нагоди свята у всьому світі проводяться різноманітні заходи присвячені математиці. Це і математичні конкурси, виставки й лекції, і популярно-наукові заходи, конференції й семінари.

В цей день пропонуємо Вам ознайомитись Вам з новою працею викладача кафедри математики Олексія Віталійовича Зеленського.

Зеленський О. В. Елементи дискретної математики : навч. посіб. для студ. та маг. фіз.-матем. спец. / О. В. Зеленський, А. Ю. Динич. – Кам’янець-Подільський : КПНУ, 2023. – 152 с.

Дискретна математика є розділом математики, що зародилася в давні часи. Дискретна математика включає традиційні розділи: математичну логіку, алгебру, теорію чисел, теорію множин, теорію графів, автоматів та граматик.

У сучасному світі, де обробка інформації стає все більш важливою, знання дискретної математики стають необхідними для багатьох професій .

Навчальний посібник «Елементи дискретної математики» виданий викладачами фізико-математичного факультету Зеленським Олексієм Віталійовичем доцентом кафедри математики, кандидатом фізико-математичних наук та викладачем дисциплін природничо-математичного циклу Динич Альоною Юріївною.

Видання складається із вступу, 18-ти основних розділів та списку літератури.

В посібнику викладено окремі розділи курсу дискретної математики (множини і відношення, комбінаторика, графи, описані алгоритми на графах, що мають практичне застосування) та застосування розділів дискретної математики при розв’язанні олімпіадних задач шкільного курсу математики.

Навчальний посібник видано в 2023 році  в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Посібник розрахований для студентів та магістрантів фізико-математичних спеціальностей.