Навколо світу з Жюлем Верном

Жюль Верн – видатний французький письменник, класик науково-фантастичної та пригодницької літератури. Все своє життя  письменник –  гуманіст захищав благородні ідеали, виступав проти гноблення народів, несправедливих воєн і колоніальних авантюр. Він автор 65-ти науково-фантастичних романів, об’єднаних у серію “Незвичайні подорожі”. Крім романів, Жюль Верн написав 10 наукових досліджень з географії. Творча спадщина письменника величезна.

Усі книги Жюля Верна позначені глибоким оптимізмом. Вже після виходу перших романів письменник став найвідомішим фантастом. Його слава зростала з року в рік. ЇЇ поширювали  та зміцнювали нові і нові твори.

У фондах нашої бібліотеки творчість Жюля Верна представлена зібранням творів у 12-ти томах та окремими романами.

Найвідоміші з творів автора увійшли у трилогію. Починається ця трилогія  романом  “Діти капітана гранта”[2], написаним у 1868 році. У розвитку сюжету твору письменник неодноразово торкається актуальних проблем свого часу, докладно розповідає про фауну і флору Південної Америки, Австралії, Нової Зеландії – країн, де подорожують головні герої книг. Це діти, які вирушили на пошуки свого батька, що пропав безвісти. Капітан Грант – шотландський патріот, який не бажав змиритись з тим, що Англія поневолила Шотландію. Він вирішив заснувати шотландську колонію на одному з островів Тихого океану. Усі персонажі роману сміливо йдуть до своєї мети, долаючи перепони і небезпеки.

Другий роман трилогії, написаний у 1870 році, “Двадцять тисяч льє під водою” [1]. Герої цієї книги здійснюють незвичайну мандрівку на підводному кораблі “Наутілус”. В центрі роману – капітан Немо, мудрий винахідник і конструктор корабля, відважний, шляхетний, могутній захисник всіх  пригноблених і поневолених на землі. Це ідеал героя, уособлення його кращих рис.

Дивовижний  дар письменника – фантаста передбачати шляхи подальшого розвитку науки ще й досі вражає читача.  Майже 150 років тому славетний француз створив у своїй уяві  “Наутілос” – попередник сьогоднішніх підводних човнів.

Герої Жюля Верна – це прекрасні за своїми духовними якостями люди, котрі понад усе люблять свободу. Вони  сміливі і наполегливі у своїх шуканнях. Саме такі герої  зображені у романі “Таємничий острів” [4]. Цей роман, написаний у 1875 році, завершує відому трилогію. У центрі роману талановитий інженер, учасник боротьби  за звільнення негрів Сойрес Сміт і три його вірних товариші та хлопчик, які здійснюють сміливу втечу з полону  і потрапляють на безлюдний  острів, де  ”з нічого створюють усе”.

Майже у всіх романах Жюля Верна відображена боротьба  людини за виживання з якимись злими силами. Як от у героя роману “П’ятнадцятирічний капітан [3] Діка Сенда. Це хоробрий юнак, який взяв на себе командування шхуною, коли її капітан загинув, полюючи на кита. Після катастрофи судна Дік Сенд здійснив  подорож до Екваториальної Африки, щоб урятувати людей, за життя і долю яких він вважав себе відповідальним. Юнак разом зі своїм загоном подолав шлях через джунглі, болота, пустелі, боротьби зі стихіями, хижими звірами та дикунами. Мужність і воля Діка перемогли.

Окрім власне художніх творів Жюля Верна у нашій бібліотеці є  й критична література про творчість цього видатного письменника. Користується популярністю дослідження Є. Брандіс. Його книга “Жюль Верн” [5] – це короткий нарис життя і творчості великого фантаста, де особлива увага  приділяється дитинству і юності Жюля Верна.

В наступному перевиданні своєї праці “Жюль Верн. Життя і творчість” [7] автор приділив більше уваги відношенню письменника до науки і техніки. Адже  фантастична думка Жюля Верна  ніколи не відривалася від життя, оскільки завжди опиралась на досягнення техніки тих часів.

Ще одна книга автора “Жюль Верн и вопросы развития научно – фантастического романа» [6] буде цікавою особливо для молоді. Жюль Верн створив новий тип пригодницького роману. Він збагатив його новим змістом і підніс на вищий щабель досконалості його художню форму.

Великий фантаст увійшов у історію літератури як основоположник і неперевершений майстер роману про науку та її безмежні властивості.

Запрошуємо всіх, кому цікава творчість Жюля Верна  ознайомитись з творчістю цього автора, відвідавши нашу бібліотеку.

Список літератури:

  1. Верн Ж. Двадцять тисяч льє під водою / Жюль Верн. – Київ : Веселка, 1970. – 400 с.
  2. Верн Ж. Діти капітана Гранта  / Жюль Верн. – Київ : Веселка, 1989. – 558 с.
  3. Верн Ж. П’ятнадцятирічний капітан / Жюль Верн. – Київ : Веселка, 1978. – 279 с.
  4. Верн Ж. Таинственный остров / Жюль Верн. – Київ : Веселка, 1987. – 558 с.
  5. Брандис Е. Жюль Верн / Е. Брандис. – Ленинград : Гос.издат. детской л-ры, 1956. – 247 с.
  6. Брандис Е. Жюль Верн и вопросы развития  научно-фантастического романа / Е. Брандис. – Ленинград : Общество по распространению полит. и научн. Знаний, 1955. – 44 с.
  7. Брандис Е. Жюль Верн. Жизнь и творчество / Е. Брандис. – Ленинград : Госиздат.  детской  л-ры. -1963. – 335 с.

Інна ОЗІМОВСЬКА, провідний бібліотекар центрального абонементу