Академічна культура українського студентства: основні чинники формування та розвитку

Громадська організація «Східноукраїнський Фонд соціальних досліджень» та науково-дослідний інститут соціально-гуманітарних досліджень Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна отримали грант від Міжнародного фонду «Відродження» на реалізацію дослідницького проєкту на тему «Академічна культура українського студентства: основні чинники формування та розвитку» за сприяння Соціологічної асоціації України.

Терміни проведення: грудень 2014 – липень 2015 рр.

Метою проєкту було вивчення фактичного стану та факторів, що визначають академічну культуру навчально-пізнавальної діяльності студентів, розроблення можливих шляхів підвищення її рівня в українських вишах [2].

В межах реалізації проєкту проведено загальнонаціональне опитування 1 928 студентів 1–5 курсів вищих навчальних закладів ІV рівня акредитації та 374 викладачів українських вишів ІV рівня акредитації та 8 фокусованих групових інтерв’ю, спрямованих на вивчення стану академічної культури українського студентства, розроблено довідник з користування програмних продуктів по боротьбі з плагіатом [3].

По закінченню дослідження передбачалося проведення заключного круглого столу зі студентами, викладачами, представниками адміністрації ВНЗ, представниками студентського самоврядування, працівниками органів управління освітою, залученими до ЗМІ особами [2].

У межах проєкту № 49169 «Академічна культура українського студентства: основні чинники формування та розвитку» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено посібник з академічної грамотності та етики «Що потрібно знати про плагіат». У цьому посібнику визначено поняття «плагіат», його форми, звернено увагу на виключення, які не є плагіатом, виділено міжнародні та вітчизняні стандарти, правила цитувань, а також видання містить огляд програм  щодо перевірки академічних текстів на плагіат [5].

Результати даної дослідницької роботи стали емпіричною базою дисертації «Академічна культура українського студентства: фактори прояву формування та особливості прояву», захищеної у 2019 році І В. Пак на здобуття наукового ступеня кандидата соціологічних наук [1].

На основі цього проєкту за останні роки написано багато статей [6;9] та розроблено і реалізовано ще кілька проєктів [7;8] різними українськими ЗВО.  Пропонуємо вашій увазі результати цих робіт задля кращого впровадження культури академічної доброчесності в усіх сферах навчальної та наукової діяльності.

Література:

  1. Пак І. В. Академічна культура українського студентства: фактори формування та особливості прояву : дис.. канд.. соціологічних наук : 22.00.04 / Інна В’ячеславівна Пак. – Харків, 2019. – 251 с.
  2. Академічна культура українського студентства: основні чинники формування та розвитку : проект // Східноукраїнський фонд соціальних досліджень. – Режим доступу: http://fond.sociology.kharkov.ua/index.php/ua/about-ua/21-fond/news-site/main-news/134-akadem-ua. – Назва з екрану.
  3. Академічна культура українського студентства: основні чинники формування та розвитку : матеріали для ознайомлення з результатами проекту № 49169. – Київ, 2016. – Режим доступу: http://fond.sociology.kharkov.ua/images/docs/academ_cult/material.pdf. – Назва з екрану.
  4. Закон України «Про освіту» [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2145-19
  1. Що потрібно знати про плагіат: посібник з академічної грамотності та етики для «чайників» – Режим доступу: https://moodle.znu.edu.ua/mod/url/view.php?id=317957 – Назва з екрану.
  2. Стан і проблеми боротьби з плагіатом в українській освіті – Режим доступу: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2017-12/plagiat-8be00.pdf
  3. Проєкт сприяння академічній доброчесності в Україні – Режим доступу: https://saiup.org.ua/wp-content/uploads/2020/05/Prezentatsiya_Akademichna-dobrochesnist-dlya-zakladiv-vyshhoi-osvity_Tymochko_CHapay-lo_3-kvitnya-2020.pdf
  4. Проєкт сприяння академічної доброчесності в Україні (SAIUP). URL: https://saiup.org.ua/.
  5. Зозуля К.В. Академічна доброчесність як інструмент підвищення престижу вищої світи https://dspace.hnpu.edu.ua/bitstream/123456789/6912

Ірина ЛУК’ЯНЧУК, провідний бібліотекар  читального залу №1