Філософія та її роль в житті людини

Ще з тих часів, як тільки почало існувати людство, людина стала перейматися питаннями про свою роль у цьому світі. Внаслідок пошуків багатьох великих мислителів, спрямованих на з’ясування світобудови, сенсу людського існування й існування світу, зародилася така наука, як філософія.

На сьогодні філософія – це широко розвинена галузь знань, що тісно пов’язана з найрізноманітнішими сферами життя людини, адже саме від неї ведуть свій початок сучасні наука, культура, мистецтво. Віртуальна книжкова виставка «Філософія та її роль в житті людини», яка містить низку актуальних різнопланових видань, ілюструє багатогранність філософії в нашому житті, зокрема, акцентує увагу на українській філософії, розуміння та розвиток якої, поряд зі збереженням та розвитком української ідентичності, мови й культури, є вкрай важливим у ці непрості часи для нашого народу.

Волинка Г. І. Історія філософії в її зв’язку з освітою: підручник / Г. І. Волинка, В. І. Гусєв, Н. Г. Мозгова, І. В. Огородник, Ю. О. Федів; за ред. Г. І. Волинки. – Київ : Каравела, 2006. – 480 с.

Історико-філософській навчальній літературі бракує книг, де би виникнення філософської думки, її високі класичні злети в античні, середньовічні нові і новітні часи тісно пов’язувались з освітою, яка розглядається як фундаментальне підґрунтя історичного поступу філософії. Пропонована книга долає цей брак, розглядаючи філософський поступ у перехресних взаємозв’язках з еволюцією освітньо-виховної галузі. У її зміст залучено нові, раніше відсутні в академічному обігу першоджерела, документи, факти. Ідеографія кожної філософської школи подається в доступній формі і з належною повнотою.

Книга адресується студентам, аспірантам, викладачам, всім, хто цікавиться філософією.

Горлач М. І. Основи філософських знань: філософія, логіка, етика, естетика, релігієзнавство: підручник / М. І. Горлач, В. Г. Кремень, С. М. Ніколаєнко, М. П. Требін та ін. – Київ : Центр учбової літератури, 2008. – 1028 с.

У підручнику автори не тільки намагалися реалізувати ідеї пізнання світу і особи, але й виходили з того, що філософія – форма суспільної свідомості, що має свою специфіку, предмет, категорії і методи пізнання.

Підручник ставить за мету надати допомогу всім, хто цікавиться сучасним становищем і розвитком філософії, логіки, етики та естетики, основ релігієзнавства, розкрити специфіку філософських підходів до вирішення різних актуальних проблем сучасності.

Горський В. С. Історія української філософії : підручник для студентів ВНЗ / В. С. Горський, К. В. Кислюк. – Київ : Либідь, 2004. – 488 с.

У підручнику характеризуються головні етапи розвитку філософської думки України від часу її зародження до сьогодення, ґрунтовно розглядаються філософські погляди значних представників української культури. Текст супроводжується методичними матеріалами – практикумом до кожного розділу, фондом тестових завдань, вичерпним списком рекомендованої літератури, філософським словником.

Для студентів вищих навчальних закладів.

 

Єрмоленко А. М. Комунікативна практична філософія: підручник / А. М. Єрмоленко. – Київ : Лібра, 1999. – 488 с.

Підручник присвячено висвітленню проблем сучасної практичної філософії як прикладної етики, які розробляють на засадах комунікативної парадигми К.-О. Апель, Ю. Габермас, Д. Бьолер, В. Кульман, П. Ульріх, В. Гьосле. Це проблеми дискурсивного обґрунтування принципів моралі, взаємовідношення універсалістських норм з цінностями традиційних етосів соціокультурних життєвих форм, функціонування моральних належностей у системах сучасного суспільства – політиці, економіці, науці тощо. Зміст комунікативної теорії розкривається у порівнянні з класичною філософією моралі, а також на тлі дискусій її представників з теоретиками постмодернізму, неоконсерватизму, комунітаризму, неомарксизму, системної теорії тощо. Обґрунтовується значення комунікативної етики відповідальності для ціннісної переорієнтації та духовно-морального оновлення суспільства, розв’язання політичних та етнічних конфліктів, вирішення екологічних проблем.

Праця містить також переклади статей провідних представників комунікативної філософії К.-О. Апеля, Ю. Габермаса, В. Гьосле. Підручник розраховано на студентів та аспірантів, які вивчають практичну та соціальну філософію, політологію, соціологію, етику. Книга адресована усім, хто цікавиться питаннями філософії моралі та етики.

Історія української філософії: підручник. – Київ : Академвидав, 2008. – 624 с. – (Альма-матер).
Підручник підготовлений з урахуванням новітніх досліджень з історії української філософії. Завдяки покладеній в основу тематично-персональній концепції історію філософської думки України вперше представлено в ньому як цілісний процес, а висвітлення окремих інтелектуальних явищ (шкіл, напрямів, рухів) пов’язано з розкриттям надбань найвидатніших мислителів. Обґрунтовано також основні теоретичні принципи і методологічні засади, проблеми та перспективи дослідження ґенези вітчизняної філософської думки.
Автори підручника – викладачі кафедри української філософії та культури філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, провідні науковці відділу історії української філософії Інституту філософії НАН України імені Г. С. Сковороди. Для студентів вищих навчальних закладів, аспірантів, усіх, хто цікавиться історією вітчизняної філософії.

Кремень В. Г. Філософія: Логос, Софія, Розум : підручник для студ. вищ. навч. закладів / В. Г. Кремень., В. В. Ільїн. – Київ : Книга, 2006. – 432 с.

У підручнику ґрунтовно висвітлено основні філософські концепції, ідеї, погляди, що становлять зміст світової інтелектуальної культури. Дохідливо розкрито смисл філософського знання, яке еволюціонувало від «Логосу» (слова), через «Софію» (мудрість) до «Раціо» (розум), надано всебічний аналіз філософських думок, шкіл, напрямів, виявлено їх вплив на розвиток духовної культури. Значну увагу приділено течіям сучасної філософії, стратегіям розвитку світової духовної культури, висвітлено життєві шляхи і творчі біографії видатних мислителів, а також досліджено ґенезу української філософії.

Підручник розрахований на студентів вищих навчальних закладів, гуманітарних та інших спеціальностей, на вчених та філософів, яких цікавлять філософські проблеми, а також на широке коло читачів.

Кремень В. Г. Філософія: мислителі, ідеї, концепції : підручник / В. Г. Кремень., В. В. Ільїн. – Київ : Книга, 2005. – 528 с.

У підручнику пропонується ґрунтовний і всебічний аналіз фундаментальних проблем світової філософської думки. В дохідливій формі автори прагнуть довести до читача зміст основних філософських ідей, теорій, поглядів, які дістали загальне визнання та практичне підтвердження, розкрити їх генезис у процесі духовної еволюції культури. Автори намагались ознайомити тих, хто вивчає філософію, з різними філософськими напрямами, течіями, школами, розкрити плюралістичний характер філософського знання, уникнувши традиційної моноідеологічної та теоретичної однобічності у викладі матеріалу. Особливу увагу приділено основним філософським напрямкам ХХ ст., а також українській філософії. Розглядаються особливості східної філософії.

Підручник розрахований на студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за фахом «філософія», «соціологія», «політологія», «культурологія», «психологія», «релігієзнавство», «педагогіка», «правознавство» тощо; на вчених і спеціалістів, які розробляють філософські проблеми, а також на широке коло читачів.

Сковорода Г. Пізнай в собі людину / Г. Сковорода; пер. М. Кашуба; пер. поезії В Войтович. – Львів : Світ, 1995. – 528 с.

Україна знову стала на шлях духовного відродження. Багато людей повертаються до Бога, читають Біблію. Читають… та чи розуміють? Гадаємо, що у цьому їм допоможе «любитель священної Біблії» Григорій Сковорода, який заговорив у цій книзі зрозумілою сучасною українською мовою. Із всього творчого доробку мислителя тут найбільш повно представлені його діалоги й трактати, в яких дається роз’яснення «Святого письма», розуміння Бога, Всесвіту, Людини. Вперше друкується переклад біографії Г. Сковороди, що її скомпонував його друг і учень М. Ковалинський.

Для всіх, хто цікавиться історією та розвитком духовної культури, філософії.

Базалук О. О. Філософія освіти : навч.-метод. посіб. / О. О. Базалук, Н. Ф. Юхименко. – Київ : Кондор, 2011. – 164 с.

Пропонований навчально-методичний посібник стандартизований за вимогами болонського процесу та кредитно-модульної системи навчання для вищих навчальних закладів України. Автори доступно окреслюють поле дії філософії освіти, визначають її головні проблеми та основні завдання, пропонують власні шляхи їх вирішення.

Для студентів, магістрантів та усіх, кого хвилюють проблеми філософії освіти та буття людини у Всесвіті.

Буслинський В. А. Історія філософії: навч. посіб. / В. А. Буслинський. – Львів : Новий Світ-2000, 2007. – 220 с.

Пропонований посібник є результатом багаторічного досвіду викладання автором філософських дисциплін у вищих навчальних закладах України. Головна мета видання – відобразити змістовну картину історико-філософського процесу від давніх часів і до нашого сьогодення – тих учень, шкіл і напрямків, котрі зробили неминущий внесок у духовний розвиток людства. Основна частина книги присвячена розгляду сучасних напрямків світової філософії – таких, як екзистенціалізм, неопозитивізм, неотомізм, герменевтика, аналітична філософія, філософія мови, філософія структуралізму та філософський постмодерн. У посібнику представлена розвідка про здобутки української філософії другої половини ХХ століття. Перевагою цього посібника, на відміну від багатьох видань такого ґатунку, є те, що складні філософські проблеми і вчення з’ясовані в ньому на багатій джерельній основі – доступною, зрозумілою і виразною мовою. Для студентів вищих навчальних закладів, широкого кола читачів.

Гусєв В. І. Вступ до метафізики : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл., які навч. за спеціальністю «Філософія» / В. І. Гусєв. – Київ : Либідь, 2004. – 488 с.

У навчальному посібнику розглядаються фундаментальні для філософської науки проблеми співвідношення буття і небуття, мислення і буття, душі й тіла, духу і матеріальної природи, свободи і необхідності, а також проблеми, пов’язані з філософським пізнанням Бога як граничної підстави буття людини і світу.

Видання є навчальним посібником з філософії нового типу. Авторський виклад доповнюється спеціально дібраними текстами для читання, що дає змогу ознайомитися з різними підходами до розв’язання філософських проблем, а також створює необхідний ґрунт для формування самостійного філософського мислення. Для студентів вищих навчальних закладів, викладачів, усіх, хто цікавиться філософією.

Найчук А. В. Філософія історії: навч. посіб. / А. В. Найчук, С. О. Ганаба. – Кам’янець-Подільський : Видавець ПП Зволейко Д. Г., 2020. – 204 с.

У навчальному посібнику розкрито мету та завдання курсу «Філософія історії», який розроблений на основі кредитно-модульної системи. Видання містить навчальну програму, тематичний план із розподілом годин, список основної та додаткової літератури, плани та методичні поради до семінарських занять, завдання до підсумкового та поточного модульного контролю, словник термінів.

 

Огородник І. В. Українська філософія в іменах : навч. посібник / І. В. Огородник, М. Ю. Русин ; за ред. М. Ф. Тарасенка. – Київ : Либідь, 1997. – 327 с.

Ще донедавна українську філософію уособлювало лише одне ім’я – Григорія Сковороди. Автори навчального посібника розкривають перед читачем близько 120 імен українських мислителів – основні етапи їхнього життя й творчості, концептуальну основу філософської спадщини та ін. Наводиться широка бібліографія.

Для студентів вищих навчальних закладів і всіх, хто цікавиться вітчизняною культурою, джерелами духовності українського народу.

 

Табачковський В. Г. Філософія: Світ людини : курс лекцій: навч. посібник / В. Г. Табачковський, М. О. Булатов, Н. В. Хамітов та ін. – Київ : Либідь, 2004. – 432 с.

Звідкіль і хто ми, куди йдемо? Що пильніш вдивляєшся у світ, то глибше осягаєш себе. Посприяти такому самоосягненню – мета навчального посібника, пропонованого групою дослідників Київської світоглядно-антропологічної школи.

Людина у розмаїтті її виявів – розумових, учинкових,комунікативних, мовленнєвих, духовних і душевних, усвідомлюваних та неусвідомлюваних, жіночих і чоловічих, загальнолюдських та етнонаціональних; у її тяжінні до іманентного й трансцендентного… Як це розмаїття поєднується в таїні, віддавна іменованій «сутність людини»? Що зробила людина зі світом? Став він цариною розуму («ноосферою») – чи «антисвітом» її владних зазіхань, перетворився на «нѐсвіт»?

Над цими та іншими питаннями розмірковують автори посібника. Для студентів, викладачів, аспірантів.

Ящук Т. І. Філософія історії: курс лекцій : навч. посіб. / Т. І. Ящук. – Київ : Либідь, 2004. – 536 с.

Нова книжка доктора філософських наук, професора Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Т. І. Ящук – це розроблений та апробований курс, у якому питання філософії історії авторка розглядає як у загальнофілософському й історичному аспекті, так і проблемно, аналізуючи доробок найвідоміших і найзнаковіших постатей переважно європейських та американських філософів від часів античності до сьогодення. Посібник розраховано на студентів гуманітарних спеціальностей, а також він буде корисним для всіх, кого глибоко цікавлять питання, пов’язані з проблемою призначення людини та долею всього людства.

Олеся МАРЦЕНКІВСЬКА, бібліотекар читального залу № 2