Книги в подарунок читальному залу педагогічного факультету

Вже стало традицією поповнення фонду читального залу педагогічного факультету навчально-методичною та науковою літературою, подарованою викладачами Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Видання опрацьовуються і стають доступними для користувачів. Вашій увазі пропонується віртуальна виставка «Книги в дарунок читальному залу педагогічного факультету».

Віртуальна виставка містить відомості про нові надходження літератури до читального залу педагогічного факультету. Подано повний бібліографічний опис видань з анотаціями (мовою видання), які допоможуть користувачам краще зорієнтуватися у змісті книг.

Актуальні проблеми наступності дошкільної і початкової освіти: зб. матер. VІII Міжнарод. наук.-практ. конференції / М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка, кафедра теорії та методик дошкільної освіти ; [відпов. секр. К. І. Демчик]. – Кам’янець-Подільський : Ковальчук О. В., 2022. – 210 с.

У збірнику вміщено матеріали, які стали результатом науково-дослідної та пошукової діяльності науковців, викладачів закладів вищої освіти, здобувачів вищої освіти, докторантів, вихователів закладів дошкільної освіти, учителів закладів загальної середньої освіти спеціалізованих навчальних закладів. Автори статей досліджують проблеми психолого-педагогічного супроводу освітньої діяльності дітей дошкільного та молодшого шкільного віку в умовах воєнного стану; надання психологічної підтримки дошкільникам та молодшим школярам в умовах війни; реалізації принципу наступності дошкільної та початкової освіти в практиці роботи закладів освіти; психолого-педагогічних умов забезпечення наступності в навчанні дітей дошкільного та молодшого шкільного віку; дидактико-методичного аспекту впровадження компетентнісного підходу в початковій та дошкільній освіті; наступності між дошкільною і початковою ланками освіти в умовах інклюзії; професійної підготовки фахівців дошкільної та початкової освіти в умовах воєнного стану та мирний час.

Аліксійчук О. С. Колективне музикування учнів початкової школи в оркестрі дитячих музичних інструментів на уроках мистецтва : навч.-метод. посіб. / О. С. Аліксійчук, С. В. Чабан-Чайка ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. – Кам’янець-Подільський : Волощук В. О., 2022. – 72 с.

Навчально-методичний посібник присвячений науково-методичним підходам формування навичок колективного музикування учнів початкової школи на уроках музичного мистецтва у закладах загальної середньої освіти у оркестрі дитячих музичних інструментів. У хрестоматії пропонуються партитури для дитячого оркестру у перекладенні авторів. Репертуар подається за принципом поступового ускладнення.

Посібник адресовано учителям художньо-естетичного циклу закладів загальної середньої освіти, а також викладачам та студентам педагогічних факультетів вищих навчальних закладів.

Бабюк Т. Й. Організація просвітницької діяльності в закладі дошкільної освіти : навч.-метод. посіб. / Т. Й. Бабюк, Н. Г. Каньоса, О. О. Вашак ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. – Кам’янець-Подільський : Ковальчук О. В., 2021. – 120 с.

Зміст навчально-методичного посібника охоплює теоретичні основи організації і відбору методів і засобів просвітницької діяльності педагога закладу дошкільної освіти з батьками вихованців. Видання містить методичні матеріали з тем навчального курсу, контрольні запитання і завдання для студентів, плани практичних занять, бібліографічний огляд низки нормативно-правових документів з питань співпраці з батьками.

Посібник адресований здобувачам вищої освіти зі спеціальності 012 Дошкільна освіта, вихователям закладів дошкільної освіти, фахівцям дошкільної освіти. Електронна версія посібника доступна в електронному архіві університета.

Бахмат Н. В. Інноваційні технології вивчення математики в початковій школі : навч. посіб. / Н. В. Бахмат ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка, пед. ф-т. – Київ : Міленіум, 2022. – 284 с.

У навчальному посібнику узагальнено й систематизовано теоретичні надбання у сфері вивчення математичної галузі майбутніми вчителями початкової школи. Запропонована послідовність тем та їхнє поєднання у два розділи створюють умови для логічного засвоєння змісту освітнього компоненту. Питання, що розкривають сутність відповідних тем, забезпечують викладення основ дисципліни «Інноваційні технології вивчення математичної освітньої галузі в початковій школі».

Для здобувачів рівнів вищої освіти «бакалавр» і «магістр» освітньо-професійної програми «Початкова освіта» спеціальності 013 Початкова освіта, науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, докторантів, аспірантів, слухачів системи підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, учителів початкових класів.

Ватаманюк Г. П. Формування інструментальної складової спілкування старших дошкільників у процесі музично-ігрової діяльності : монографія / Г. П. Ватаманюк ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. – Київ : Центр учбової літератури, 2021. – 360 с.

У монографії йдеться про розвиток сфери спілкування старших дошкільників у процесі музично-ігрової діяльності. Розкрито сутність та співвідношення понять «інструментальна складова спілкування», «комунікативні уміння старших дошкільників», «музично-ігрова діяльність старших дошкільників»; висвітлено комунікативні й виховні властивості музики та їх роль у формуванні комунікативного досвіду дитини, здійснено класифікацію музичних ігор та описано їх вплив на формування інструментальної складової спілкування старших дошкільників. Подано діагностичну і формальну методики та результати проведеного дослідження. Монографію адресовано фахівцям у галузі дошкільної освіти викладачам і студентам закладів вищої освіти. Електронна версія посібника доступна в електронному архіві університета.

Каньоса Н. Г. Методика виховання та розвитку дітей раннього віку : навч.-метод. посіб. / Н. Г. Каньоса, Т. Й. Бабюк, І. Л. Пукас; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І.Огієнка, кафедра теорії та методик дошкільної освіти. – Кам’янець-Подільський : Ковальчук О. В., 2021. – 268 с.

У посібнику розглядаються сучасні методики виховання та розвитку дітей раннього віку, запропоновано особливості гармонізації розвитку дитини, представлено науково-теоретичну інформацію та практичні напрацювання щодо організації роботи з дітьми раннього віку в закладах дошкільної освіти, вміщено теоретичний матеріал, практичні заняття, загальні методичні рекомендації до них, тестові завдання та інформацію для самопідготовки студентів.

Посібник спрямовано на формування компетентності здобувачів вищої освіти та педагогів щодо взаємодії з дитиною раннього віку, що насамперед складається зі знань про психолого-педагогічні характеристики та особливості вікового розвитку, методику виховання та розвитку дітей раннього віку та умови, які забезпечують становлення маленької особистості. Навчально-методичний посібник адресовано здобувачам вищої освіти зі спеціальності 012 Дошкільна освіта, педагогам закладів дошкільної освіти, викладачам закладів вищої освіти педагогічних спеціальностей. Електронна версія посібника доступна в електронному архіві університета.

Московчук Л. Морально-естетичне виховання молодших школярів засобами духовної музики українських композиторів : наукова монографія/ Людмила Московчук ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. – Кам’янець-Подільський : Панькова А. С., 2022. – 360 с.

У науковому дослідженні розглянуто проблему формування морально-естетичних цінностей молодших школярів у процесі вивчення духовної музики українських композиторів. Охарактеризовано підходи учених різних епох і напрямів до морально-естетичного виховання особистості. Висвітлено сутність морально-естетичного виховання як системи цінностей, уточнено зміст понять «морально-естетичне виховання молодших школярів», «духовна музика українських композиторів». Розкрито виховний потенціал духовної музики, подано ретроспективний огляд-аналіз розвитку духовної музики українських композиторів. Визначено критерії, показники та схарактеризовано рівні морально-естетичної вихованості молодших школярів у процесі вивчення духовної музики українських композиторів, описано стан проблеми в сучасних закладах загальної середньої освіти.

Видання адресовано освітянам, науковцям, студентам педагогічних і мистецьких спеціальностей, кожному, хто переймається процесом формування особистості дитини й усвідомлює важливість духовної музики як виховного засобу.

Пукас І. Л. Основи саморозвитку професійної компетентності майбутнього вихователя закладу дошкільної освіти : монографія / І. Л. Пукас ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. – Київ : Центр учбової літератури, 2021. – 134 с.

У монографії подаються результати досліджень у галузі дошкільної освіти, зокрема розглядаються особливості саморозвитку професійної компетентності майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти у рамках їх теоретико-практичної підготовки. Порушуються проблеми модернізації змісту професійної підготовки фахівців ЗДО, технологічних особливостей його реалізації, що в цілому сприяє підготовці здобувачів освіти до здійснення успішної професійно-педагогічної діяльності в сучасних закладах дошкільної освіти.

Монографію адресовано здобувачам вищої освіти педагогічних факультетів спеціальності 012 Дошкільна освіта, педагогам закладів дошкільної освіти та викладачам закладів вищої освіти педагогічних спеціальностей. Електронна версія посібника доступна в електронному архіві університета.

Сучасні технології початкової освіти: реалії та перспективи: зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка, педагогічний факультет, кафедра теорії та методик початкової освіти ; [редкол.: Н. В. Бахмат, Н. В. Гудима, О. В. Ковальчук]. – Кам’янець-Подільський : Ковальчук О. В., 2022. – Вип. 7. – 92 с.

У збірнику наукових праць уміщено матеріали, які стали результатом науково-дослідної та пошукової діяльності науковців, викладачів і здобувачів закладів вищої освіти. Досліджено актуальні проблеми впровадження сучасних технологій в освітній процес дошкільної, початкової та вищої школи.

Матеріали орієнтовані на аудиторію викладачів і здобувачів закладів вищої освіти.

Федорчук В. В. Методика наукових досліджень : навч.-метод. посіб. / В. В. Федорчук. – Кам’янець-Подільський : Зволейко Д. Г., 2022. – 132 с.

У навчально-методичному посібнику розглядаються загальні питання, що стосуються методології, логіки й організації наукового (зокрема, педагогічного) дослідження, його методи та методика проведення, основні вимоги до написання та оформлення наукової роботи. Матеріали посібника можуть використовуватися під час викладання курсу «Методика наукових досліджень».

Посібник адресовано студентам закладів вищої освіти, зокрема спеціальностей 012 Дошкільна освіта, 013 Початкова освіта, а також вчителям, аспірантам та всім зацікавленим особам. Електронна версія посібника доступна в електронному архіві університета.

Формування професійної компетентності майбутніх фахівців дошкільної та початкової освіти у контексті модернізації змісту освіти: колективна монографія / М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка, педагогічний факультет, кафедра теорії та методик дошкільної освіти, кафедра теорії та методик початкової освіти ; за ред.: Н. В. Бахмат, Н. В. Гудими. – Київ : Міленіум, 2021. – 324 с.

Монографія висвітлює інноваційні підходи до формування професійної компетентності майбутніх фахівців початкової та дошкільної освіти у контексті модернізації змісту освіти, реалізації концепції «Нова українська школа». Висвітлено сучасні тенденції організації освітнього процесу в закладах вищої освіти України.

Адресовано науковцям, викладачам, аспірантам, докторантам, керівникам закладів освіти, вчителям початкових класів, вихователям закладів дошкільної освіти, здобувачам вищої освіти, слухачам курсів інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Щиро дякуємо всім, хто дбає про поповнення бібліотечного фонду читального залу педагогічного факультету!

 Тамара СОЛОГУБ, завідувач сектору читального залу педагогічного факультету