Книжкові дарунки читальному залу мистецької літератури за 2022 рік

Читальний зал мистецької літератури – це підрозділ з унікальним за змістом, науковим та культурним значенням книжковим фондом, виданнями з образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва, архітектури, реставрації творів мистецтва,  музичною літературою.

Щорічно фонд читального залу поповнюється літературою, подарованою кафедрами, викладачами, студентами.  Найбільший внесок у формування мистецької книгозбірні  робить завідувачка кафедрою музичного мистецтва, професор М. А. Печенюк, доктор мистецтвознавства, професор Н. О. Урсу, доценти Л. М. Воєвідко, О. С. Аліксійчук, Т. В. Борисова, С. В. Чабан-Чайка, ст. викладач М. В. Кузів. Вони подарували надзвичайно велику кількість цінної літератури з образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва, реставрації творів мистецтва, музичної, довідкової літератури. Протягом 2022 року наші активні дарувальники збагатили нашу бібліотеку на 108 примірників цінних книг.

Пропонуємо Вашій увазі виставку літератури, подарованої читальному залу мистецької літератури у 2022 році:

Аліксійчук О. С. Колективне музикування учнів початкової школи в оркестрі дитячих музичних інструментів на уроках мистецтва / О. С. Аліксійчук, С. В. Чабан-Чайка. – Кам’янець-Подільський : Видавець ПП Волощук В. О., 2022. – 72 с.

Навчально-методичний посібник присвячений науково-методичним підходам формування навичок колективного музикування учнів початкової школи на уроках музичного мистецтва у закладах загальної середньої освіти в оркестрі дитячих музичних інструментів. У хрестоматії пропонуються партитури для дитячого оркестру у перекладенні авторів. Репертуар подається за принципом поступового ускладнення.

Посібник адресовано учителям художньо-естетичного циклу закладів загальної середньої освіти, а також викладачам та студентам педагогічних факультетів вищих навчальних закладів.

Ірина Вишеславська (Макарова). Живопис : альбом / статті Д. Бісті, Р. Корогодського, С. Піроттіно, У. Туша. – Київ, 2015. – 231 с. : іл.

Народилась мисткиня у Києві. Ще під час навчання у Київській художній школі ім. Т. Г. Шевченко, вона робила копії фресок у Святій Софії, а розписи Кирилівської церкви, зроблені Врубелем справили на неї таке враження, що і досі вона ввважає їх своїми першими вчителями.

Надзвичайно великий вплив на творчість І. Вишеславської мали твори Матіса, Пікасо, Ван Гога та Сезана. Два потужні струми: старе київське мистецтво та французький експресіонізм, а також творчість М. Врубеля, залишилися до останнього головними орієнтирами у творчості Ірини Вишеславської

Воєвідко Л. М. Музична педагогіка : навч. посіб. / Л. М. Воєвідко. – Кам’янець-Подільський : Рута, 2022. – 240 с.

У навчальному посібнику висвітлено теоретичні та практичні аспекти освітньої компоненти «Музична педагогіка» освітньо-професійної програми «Середня освіта (Музичне мистецтво)» підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Потлумачено рекомендації до самостійної роботи, лекційних та практичних занять студентів. Містяться програмові вимоги, глосарій, список рекомендованих джерел, тести та завдання з означеної навчальної дисципліни.

Для студентів, вчителів музичного мистецтва закладів загальної середньої освіти, науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти. Електронна версія посібника доступна в електронному архіві університета.

Дегтяр К. Б. 50 років у творчому вирі / К. Б. Дегтяр, О. І. Савчук. – Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2019. – 112 с. : іл.

Видання висвітлює п’ятдесятирічну історію розвитку Кам’янець-Подільської дитячої художньої школи та знайомить з важливими сторінками діяльності мистецьких закладів Кам’янеччини першої третини ХХ століття.

Книга містить велику кількість ілюстрацій кращих творів учнів школи, які характеризують етапи шкільного навчального процесу. Подано основні відомості про викладачів школи за весь період існування закладу. В книзі приведено опис найбільш визначних подій з історії та сучасного життя школи.

Альбом буде цікавим викладачам та учням художніх освітніх закладів, представникам творчої інтелігенції, фаховим художникам і поціновувачам мистецтва.

Дмітрух М. Обличчя Тернополя : збірник вибраних шаржів / М. Дмітрух; ред. М. Сорока. – Тернопіль : Колір Прінт, 2008. – 32 с.: іл.

Член Національної спілки художників україни, член Асоціації Карикатуристів Микола Дмітрух живе і працює у Тернополі. Кожен, хто уважно вдивлятиметься в його шаржі, зауважить, що для них характерні простота і легкість, впевненість і несилуваність штриха. Але за цією видимою простотою і легкістю велика школа, вагомий досвід, відшліфований невтомною працею талант. Талант, що дарує нам радість відкриття і веселого оптимістичного настрою.

Лабораторія сучасного мистецтва : методичка для занять з дітьми та підлітками / упоряд. В. Бураджиєва, за ред. П. Ліміної. – Дрогобич : Коло, 2021. – 192 с.

Лабораторія сучасного мистецтва – це книга-методичка про те, як навчити дітей і підлітків актуальних художніх практик, а також працювати з дитячою аудиторією в музеях і галереях. Видання розповідає про різноманітні медіуми й теми: від кураторської справи до антропологічних досліджень, від малювання й арттерапії до фотографії й лендарту. Окремий розділ присвячений тому, як художній підхід можна використовувати в розмовах з дітьми про екологію.

Посібник стане у пригоді учителям, батькам, розробникам освітніх ініціатив, працівникам культурних інституцій та всім, хто хоче познайомитись із напрямами сучасного мистецтва. Друковане видання містить інтерактивні додатки для занять із дітьми.

Лоцман Р.О. Переможемо з піснею! Щоденник арт-волонтера / Р. О. Лоцман. – Корсунь-Шевченківський : Майдаченко І. С., 2022. – 248 с.

Шоденник арт-волонтера Руслани Лоцман «Переможемо з піснею!» – збірка поезій, роздумів та пісень, написаних упродовж 2014-2022 років, У ній переплітаються записи та враження від волонтерських поїздок на Схід України, віршовані новини про сучасну боротьбу українського народу та пісні, з якими артистка неодноразово виступала на фронті. Також доповненням до збірки є наукові статті та документальні фото світлини, к’юар-коди з посиланнями на відео виступи автора.

 

Маринін І. Г. Вибрані твори для оркестру народних інструментів : навчально-репертуарний посібник / І. Г. Маринін. – Кам’янець-Подільський : Рута, 2020. – Вип. 4. – 216 с.

Навчально-репертуарний посібник рекомендований для занять в оркестровому класі зі студентами мистецьких навчальних закладів. У четвертий випуск посібника увійшли шість партитур для оркестру народних інструментів.

 

 

 

Резніченко М. І. Художня графіка : навч.-метод. посіб. / М. І. Резніченко, Я. М. Твердохлібова. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2011. – Кн. 1. –272 с.

У посібнику розкриваються принципово важливі проблеми педагогічної технології навчання основ мистецтва графіки. Зміст завдань спрямовано на послідовне формування системи художньо-графічних умінь й розвиток творчих здібностей студентів – майбутніх учителів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Викладання програмового матеріалу передбачає закріплення теоретичних положень графічного зображення у формі практичного виконання навчальних завдань. Матеріал посібника орієнтує студентів на активну пізнавальну, художньо-графічну та самостійну навчально-творчу діяльність.

Посібник розрахований на студентів художньо-графічних факультетів вищих навчальних закладів педагогічної освіти, вчителів образотворчого мистецтва, керівників художніх студій, слухачів курсів підвищення кваліфікації працівників освіти.

Сапрун С. Крихти / С. Сапрун, С. Сапрун (мол.) ; редактор-упоряд. І. Довгалюк. – Львів ТеРус, 1999. – 68 с.

Крихти… Ті дрібки колись багатої та цікавої композиторської спадщини родини Сапрунів, які вдалося ще вирвати із небуття та передати Вам на розсуд, шановні любителі прекрасного, цінителі музики.

Рід Сапрунів (Супрунів), вихідців із вільної Козаччини, у свій час був у Галичині добре знаний та шанований. Сапруни служили Богу, вчилися самі й навчали інших, у грізні часи зі зброєю в руках ставали на захист Батьківщини, проливали за неї кров та мучилися у більшовицьких катівнях. А ще Сапруни дружили з красним письменством й писали вірші, співали, грали на різних музичних інструментах, а до того ж – зоставили по собі цікаву музичну спадщину.

Сумні історичні обставини розвіяли Сапрунів світами. Загроза переслідувань змусила їх в числі інших, нескорених, податися на Захід, щораз далі від України, в емігрантське забуття.

Та врешті-решт настав час віддати належне талановитим представникам роду Сапрунів і повернути українській культурі навмисне замовчувані постаті.

Століттю від дня народження та п’ятидесятих роковин смерті о. проф. Саверина Сапруна приурочене видання монографії «Сапруни» у двох книгах. Перша з них – «Родовід» – присвячена історії роду та її видатних представників; друга – «Крихти» – включає музичний доробок Сапрунів, батька й сина. Це солоспіви, хорові та фортепіанні композиції о. проф. С. Сапруна та його сина С. Сапруна-молодшого.

Соколюк Л. Михайло Бойчук та його школа / Л. Соколюк. – Харків : Савчук О., 2014. – 386 с. : іл.

Монографія є першим глибоким і докладним дослідженням творчості Михайла Бойчука та представників його школи як одного з найяскравіших явищ українського «розстріляного Відродження». Універсальна система монументалізму і нові педагогічні принципи, створені Бойчуком, розглядаються у найтіснішому зв’язку з митецькою проблематикою доби, історико-культурними і політичними подіями в Україні, так і поза її межами. Проаналізовані в контексті європейської синхронності твори Бойчука і його учнів супроводжуються провідними переліками із зазначенням місцезнаходження з метою уникнення подальшої плутанини, що зявилась у низці сучасних публікацій. Книга розрахована на фахівців і всіх тих, хто цікавиться образотворчим мистецтвом.

Соколюк Л. Михайло Жук: мистець-літератор : монографія / Л. Соколюк. – Харків : Видавець Савчук О., 2018. – 256 с. : іл.

Монографія є першим докладним науковим дослідженням, що охоплює як мистецьку, так і літературну творчість Михайла Жука – одного із засновників Української Академії мистецтва у 1917 році, універсала рідкісного типу, представника доби українського розстріляного відродження. Творчість М. Жука розглядається у найтіснішому зв’язку з тогочасною проблематикою української художньої культури, виявляється роль мистця-літератора в її розвитку. До наукового обігу введена значна кількість нових творів Майстра, вперше вибудувано їх еволюційний ряд. Твори проаналізовані в контексті європейської синхронності і супроводжуються відповідними переліками із зазначенням місцезнаходження. Книга розрахована на фахівців і всіх тих, хто цікавиться українською літературою і образотворчим мистецтвом.

Тимошик М. М. Тернопільський фарфоровий завод: історія, типологія, художні особливості : монографія / М. М. Тимошик, С. О. Вольська. – Івано-Франківськ : Фоліант, 2022. – 256 с. : іл.

У книзі розглянуто історію становлення та діяльності Тернопільського фарфорового заводу, простежено основні течії у формотворенні й декоруванні фарфорового посуду і сувенірно-подарункової продукції. Висвітлено творчу працю митців професійного декоративного мистецтва, що представлена творами для житлового інтер’єру й архітектурною керамікою, для яких основною ресурсною та технологічною базою виготовлення став завод. На основі великої кількості ілюстративного матеріалу здійснено класифікацію, яка дає змогу орієнтуватися в різноманітті цих матеріалів як досвідченому колекціонерові так і початківцю, а також її можуть використати студенти й науковці, які спеціалізуються в галузі мистецтвознавства.

Олег Федорів. Малярство / ред. І. Федорів.– Тернопіль, 2012. – 38 с.

Картини Олега Федоріва випромінюють чисте й радісне світло Любові. Вони наснажують нас доброю і світлою енергетикою, бо несуть у собі частку Божого сяйва. Це, однак, не означає, що художник не бачить і не розуміє трагічної сутності земного життя. Зовсім ні! І це теж відбито на його полотнах, але радісне зачудування красою світу виступає як свідчення дуалістичної сутності земного буття.

Олег Федорів – митець глибоко національний, український за духом і характером.

 

Хрестоматія для сольного співу : пісні, романси, арії українських композиторів : у 3-х ч. / упоряд. В. Л. Бриліна, Л. М. Ставінська. – Київ : Освіта України, 2006. – Ч. 1. – 248 с.

У першій частині хрестоматії представлені обробки народних пісень, романси, арії, що входять до скарбниці вокальної музики другої половини ХІХ століття – періоду становлення вітчизняної національної професіональної композиторської школи.

Нотний матеріал хрестоматії розміщений в історико-хронологічному порядку, носить вибірковий характер і розрахований на різні технічні можливості виконання певними типами чоловічих та жіночих голосів.

Пропонується викладачам і студентам вищих і середніх навчальних музичних закладів.

Чабан-Чайка С. Твори для бандури та ансамблю бандуристів / С. В. Чабан-Чайка. – Кам’янець-Подільський : ПП Буйницький О. А., 2022. – 128 с.

Написання навчально-методичного посібника ставить за мету вивчення історії кобзарства як унікального явища української та світової культури. Вихідним положенням написання посібника є збереження української ідентичності завдяки кобзарсько-лірницькій традиції. Кобзарство має величезні заслуги перед Україною, проте воно мало відоме загалу. Тому є нагальна потреба вивчення, усвідомлення та гідного визнання сучасниками та нащадками.

Видання рекомендоване для учнів, студентів, викладачів, мистецтвознавців, виконавців, а також слухачів та поціновувачів кобзарства й української культури загалом.

На виставці представлено тільки незначну частину книг, подарованих у 2022 році. Якщо вас зацікавила література, запрошуємо ознайомитись із нею у читальному залі мистецької літератури.

Висловлюємо щиру подяку за подаровані бібліотеці книги.

НАДІЯ СКОРОПАД, бібліотекар читального залу мистецької літератури