Рекреація у фізичній культурі

У цей складний для нашого народу та суспільства період вкрай важливими є підтримка й відновлення як психічного, так і фізичного здоров’я кожного українця.

Рекреація (від лат. recreatio – відновлення) – це система заходів, пов’язана з використанням вільного часу людей для їх оздоровчої, культурно-ознайомчої та спортивної діяльності на спеціалізованих територіях, які розміщені поза їх постійним помешканням.

Рекреація у фізичній культурі (фізична рекреація) дозволяє використовувати різноманітні фізичні вправи, ігри, розваги для того, щоб відволіктися від процесів, які спричиняють фізичну, психічну й інтелектуальну втому, змінити вид діяльності, удосконалити власні психічні та фізичні здібності, отримати задоволення від занять фізичними вправами.

Пропонуємо Вашій увазі підбірку видань, що містять багато актуальної й цікавої інформації щодо рекреації у фізичній культурі та будуть корисними для всіх бажаючих як залишатися у хорошій фізичній формі, так і підтримувати себе психологічно.

У навчально-методичному посібнику «Теорія і методика фізичної рекреації» [1] викладено матеріал, що стосується фізичної рекреації, технології проведення оздоровчо-рекреаційних занять, організації дозвілля різних груп населення. Рекомендовано студентам, аспірантам, викладачам, фахівцям з рекреації та оздоровчого тренування.

У навчальному посібнику «Рекреація у фізичній культурі різних груп населення» [2] викладено сучасні погляди на трактування фізичної рекреації як складової загальної фізичної культури суспільства, індивідуальної фізичної культури людини та її ціннісних орієнтацій до здорового способу життя.
Наведено засоби, форми і методи організації рекреаційних занять у фізичному вихованні різних груп населення. Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю “фізичне виховання”.

У навчальному посібнику «Засоби рекреації працездатності спортсменів» [3] розкриваються загальні закономірності і механізми перебігу рекреаційних процесів в організмі спортсменів при м’язовій діяльності, фазовий характер змін працездатності у відновному періоді. Особлива увага приділяється проблемі використання педагогічних, медико-біологічних, фармакологічних і психологічних засобів рекреації працездатності спортсменів після тренувальних і змагальних навантажень. Для студентів ВУЗів фізичного виховання і спорту, спортсменів, фахівців фізичної реабілітації, тренерів, методистів рекреаційних центрів.

Навчальний посібник «Фізична рекреація» [4] висвітлює теорію фізичної рекреації, технологію проведення та зміст рекреаційно-оздоровчих занять, туризм як засіб фізичної рекреації. Рекомендовано студентам, аспірантам, викладачам, слухачам післядипломного навчання та підвищення кваліфікації, фахівцям з рекреації й оздоровчого тренування, які працюють у фізкультурно-оздоровчих закладах і центрах фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Методичні рекомендації Чистякової М. О. «Технології організації рекреаційних та спортивних заходів» [5] побудовані як навчальне видання з методики організації і проведення спортивних та рекреаційних заходів, що сприяють залученню школярів під час дозвілля до активних занять задля відновлення працездатності та участі в спортивних заходах.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ :

  1. Заікін А. В. Теорія і методика фізичної рекреації: навчально-методичний посібник / А. В. Заікін, М. С. Солопчук, Н. І. Судак. – Кам’янець-Подільський : Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2017. – 363 с.
  2. Круцевич Т. Ю. Рекреація у фізичній культурі різних груп населення: навчальний посібник / Т. Ю. Круцевич, Г. В. Безверхня. – Київ : Олімпійська література, 2010. – 248 с.
  3. Плахтій П. Д. Засоби рекреації працездатності спортсменів: навчальний посібник / П. Д. Плахтій, В. У. Дорош, О. П. Чміль. – Вид. 2-ге, доповнене і перероблене. – Кам’янець-Подільський : Медобори-2006, 2012. – 112 с.
  4. Фізична рекреація: навчальний посібник для студ. вищ. навч. закл. фіз. виховання і спорту / авт. кол.: Є. Н. Приступа, О. М. Жданова, М. М. Линець [та ін.]; за наук. ред. Євгена Приступи. – Львів : ЛДУФК, 2010. – 447 с.
  5. Чистякова М. О. Технології організації рекреаційних та спортивних заходів: методичні рекомендації / М. О. Чистякова. – Кам’янець-Подільський : Рута, 2018. – 64 с.

Олеся МАРЦЕНКІВСЬКА, бібліотекар читального залу № 2