Живописний світ Рафаеля (відеомандрівка)

З нагоди 540-ої річниці від дня народження італійського живописця, архітектора, представника Високого Відродження бібліотекарем читального залу мистецької літератури підготовлено відеомандрівку “Живописний світ Рафаеля”.

Рафаель народився в містечку Урбіно (Італія) 28 березня 1483 року. Був сином Джованні Санті – придворного художника урбінського герцога. До того ж батько займався поезією. Залишившись в 11 років сиротою, Рафаель пішов вчитися до майстерні П’єтро Перуджино – головного митця умбрійської живописної школи. Вплив художньої майстерні Перуджино відчутній у ранніх творах Рафаеля : «Мадонна Конестабіле», «Сон лицаря», «Заручини Діви Марії».

Спочатку Рафаель копіює стиль свого вчителя, а пізніше виробляє свою неповторну манеру написання картин. Однак анатомічні знання були отримані не відразу. Лише переїхавши у Флоренцію, ознайомившись з найбільшими роботами Мікеланджело Рафаель став вчитися пропорційного зображення людських тіл. Творчий пік в біографії Рафаеля починається приблизно в 25-річному віці. Він переїздить до Риму, де виконує фрески в палацах і соборах.

Там же Рафаель проявив себе як архітектор – був одним з керівних будівництвом собору Святого Петра.

Картини Рафаеля найбільш прославлені завдяки його мадоннам. Він написав безліч полотен із зображенням Богоматері.

Помер Рафаель у 37-річному віці від гарячки, яку він схопив при розкопках. Вона була смертельна для його виснаженого організму.

Надія СКОРОПАД, бібліотекар читального залу мистецької літератури