Л.А. Булаховський – видатний мовознавець і педагог

З плином часу відходять у минуле, стають історією події і причетні до них люди. Але у людській пам’яті завжди зберігаються яскраві особистості, відомі діячі, які зробили особливо багато корисного для суспільства. У галузі науки і культури в Україні таким незабутнім діячем є академік, відомий мовознавець та педагог Леонід Арсенійович Булаховський.

Життєвий шлях Л. А. Булаховського не дуже багатий на зовнішні події, але насичений невтомною працею. Він був учителем і вченим, і то була праця за покликанням, за велінням душі і серця; і нині неможливо розділити ці грані його діяльності.

Перша друкована праця “К вопросам славянского количества и ударения” з’явилася в 1910 року, і з того часу він упевнено входить в науковий простір країни, а з 1913 року розпочинається і педагогічна робота Л. А. Булаховського, спочатку як учителя словесника в Харківських гімназіях, згодом лектором Харківських вищих жіночих курсів.

Все життя мовознавця поряд з викладацькою йшла наукова й науково-організаційна робота, це були як два крила, що тримали його у тривалому життєвому леті.

Наділений багатьма талантами, безмежно відданий науці, культурі, освіті Л.А. Булаховський залишив велику й різноманітну спадщину.

Учений приваблював читача й оригінальністю завдань, які ставив перед собою як дослідник, і свіжістю дібраних мовних фактів, і глибиною їх обробки, і ґрунтовністю висновків. З його іменем пов’язана й ціла низка нових ідей і підходів, які відкрили нові горизонти в нових пошуках. За його підручниками і посібниками вивчилося не одне покоління студентів, вчителів, науковців.

Пропонуємо Вашій увазі бібліографічний огляд наукових праць Л.А. Булаховського, наявних у фонді центрального абонементу бібліотеки.

У січні 1970 року Президія АН прийняла постанову про видання п’ятитомника праць Л. А. Булаховського [1]. Послуговував цьому укладений протягом 1966-1967 років проспект цього видання. В першому томі представлено праці із загальномовознавчої проблематики: нариси загального мовознавства та виникнення та розвиток літературних мов, що пізніше видавалося статтями.

На особливу увагу заслуговує праця “Нариси з загального мовознавства” [3]. В ній розкрито стилістичні особливості лексичного складу, очищення мови від небажаних елементів, висвітлюються зауваження про мовний стиль.

В праці “Питання походження української мови” [4] автор досліджує питання походження української мови на основі писемних джерел – документальних пам’яток; розглядає найважливіші риси (особливості) української мови, їх літературне та діалектне походження.

Про український літературний наголос, його норму та особливості в різних частинах мови та слова, а також його зміни у певних категоріях форм, йдеться у книзі “Український літературний наголос” (характеристика норми)[6] .

Про здатність української пунктуаційної системи забезпечувати потрібне розуміння текстів ділового, наукового, художнього тощо змісту, формування правил та її принципів висвітлюється в дослідженні “Українська пунктуація (розділові знаки)” [5].

Посмертним виданням академіка Л. А. Булаховського є праця “Значення мовознавства” [2]. В ній автор поставив за мету дуже стисло висвітлити значення мовознавства як науки в розрізі його суспільної корисності; з’ясовує, як використовується мовознавча наука для побудови методики викладання мови, який зв’язок мовознавства з психологією, логікою та іншими науками; підкреслює значення науки про мову для теорії і практики інформації та машинного перекладу, стенографії тощо.

Список використаної літератури:

  1. Булаховський Л.А. Вибрані праці : в 5-ти томах. Т.1. Загальне мовознавство / ред. кол. І. К. Білодід . – Київ : Наук. думка, 1975. – 495 с.
  2. Булаховський Л.А. Значення мовознавства / Л.А. Булаховський. – Київ : Рад. шк., 1962. – 40 с.
  3. Булаховський Л.А. Нариси з загального мовознавства / Л.А. Булаховський. – Київ : Рад. шк., 1955. – 248 с.
  4. Булаховський Л.А. Питання походження української мови / Л. А. Булаховський. – Київ : Ви-во АН УРСР, 1956. – 220 с.
  5. Булаховський Л. А. Українська пунктуація (розділові знаки) / Л. А. Булаховський. – Київ-Львів : Рад.шк., 1947. – 72 с.
  6. Булаховський Л. А. Український літературний наголос (характеристика норми) / Л. А. Булаховський. – Київ-Львів : Рад.шк., 1947. – 56 с.

Людмила СИТНИК, завідувач сектору центрального абонементу