Українська культура: історія і сучасність

18 квітня, коли світ відзначає Міжнародний день пам’яток і визначних місць, в Україні встановлено День пам’яток історії та культури. Це свято є нагодою для нас, українців, згадати про видатну історію, численні здобутки та неоціненну культурну спадщину нашого народу.

До Вашої уваги пропонуємо віртуальну виставку «Українська культура: історія і сучасність», різнопланові книжкові видання якої допоможуть читачам ознайомитись та поглибити свої знання про українську культуру на різних етапах історії, її місце у світовій культурі, взаємозв’язки з культурами інших, зокрема, європейських народів.

У скрутні для України часи пам’ятаймо, хто ми є, пам’ятаймо звитяжні подвиги наших предків, шануймо та плекаймо українську культуру, щоб, вистоявши у запеклій боротьбі, збагатити її та передати нащадкам – майбутнім поколінням українців!

Баженов О. Л. Історія та культура Середнього Подністров’я ІХ-ХІІІ століть : монографія / О. Л. Баженов. – Кам’янець-Подільський : ПП «Медобори-2006», 2009. – 304 с. – Режим доступу: http://elar.kpnu.edu.ua:8081/xmlui/handle/123456789/1010.

Уперше в сучасній вітчизняній історіографії в науковій монографії систематизується та узагальнюється історія та культура Середнього Подністров’я України давньоруської доби, досліджується та аналізується суспільно-економічний, військово-політичний та культурно-духовний розвиток регіону, особливо адміністративно-територіальне об’єднання Пониззя в складі Галицького князівства та Галицько-Волинської держави, звертається увага на тодішні літописні міста Бакоту, Таліус, Ушицю, Василів, на процеси християнізації краю в Х-ХІІІ ст.

Для науковців, краєзнавців, педагогів, працівників музеїв і бібліотек, студентів й усіх тих, кого зацікавлює історія Наддністрянщини в різні історичні епохи.

Греченко В. А. Історія світової та української культури : підручник / В. А. Греченко, І. В. Чорний, В. А. Кушнерук, В. А. Режко. – Київ : Літера ЛТД, 2005. – 464 с.

В запропонованому підручнику висвітлюються основні аспекти розвитку світової та української культури від первісного суспільства до сучасної доби. Теоретичний та фактичний матеріал, який розкриває основні тенденції поступу освіти, науки, літератури, образотворчого мистецтва доповнюється ілюстраціями із зображенням світових шедеврів та інших, найбільш виразних зі стилістичної точки зору, творів мистецтва.

Для студентів, курсантів, викладачів курсу «Історія української та зарубіжної культури», усіх, хто цікавиться цими проблемами.

Абрамович С. Д. Світова та українська культура : навч. посібник / С. Д. Абрамович, М. Ю. Чікарькова. – Львів : Світ, 2004. – 344 с.

У посібнику детально висвітлено проблеми природи культури, її генезис. Особливу увагу приділено становленню європейської культури як синтезу античної традиції з біблійною концепцією, яка, в свою чергу, постала в критичній полеміці з духовною спадщиною Стародавнього Сходу. Змальовано основні вектори розвитку західної культури Нового часу. Розглядаючи українську культуру як невід’ємну частину європейської культурної панорами, автори водночас детально характеризують трагічні перипетії її історії, трактуючи їх у перспективі національного духовного відродження.

Для студентів вищих навчальних закладів.

Бунятян К. П. Давнє населення України : навч. посібник для студ. іст. спец. вищ. навч. закл. / К. П. Бунятян. – К. : Либідь, 2003. – 232 с.

У навчальному посібнику на тлі основоположних зрушень у давній історії людства висвітлюються головні етапи розвитку первісного населення території України — від виникнення людини розумної до утвердження відтворювального господарства та появи ранньодержавних утворень. Спеціальний розділ присвячено розкриттю особливостей первісної культури.

Для студентів історичних спеціальностей вищих навчальних закладів.

 

Дещинський Л. Є. Українська та зарубіжна культура : навч. посібник / Л. Є. Дещинський, Я. Я. Денісов, М. П. Скалецький, Л. В. Цубов, Н. М. Барановська, О. Г. Макарчук. – 4-е вид., перер. і доп. – Львів : Бескид Біт, 2005. – 304 с.

Пропонований навчальний посібник за змістом навчального матеріалу відповідає базовому курсу кафедри історії України, науки і техніки «Українська і зарубіжна культура» і рекомендований Міністерством освіти і науки України.

 

Етнографія України : навч. посібник / за ред. проф. С. А. Макарчука. – вид. 2-ге, перероб. і доп. – Львів : Світ, 2004. – 520 с.

Що таке етнографія? Що вивчає етнографія України? Як розвивається ця наука? Про це Ви дізнаєтеся з пропонованого посібника. Аналізуються, зокрема, питання про походження й етапи розвитку українського народу, його традиційну культуру, форми сім’ї і сімейні стосунки, звичаї та обряди тощо.

Для студентів вищих навчальних закладів і всіх, хто цікавиться етнографією рідного краю.

Лекції з історії світової та вітчизняної культури : навч. посібник / За ред. проф. А. Яртися та проф. В. Мельника. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Львів : Світ, 2005. – 568 с.

У навчальному посібнику висвітлена історія культурної еволюції людства, зокрема й українського народу, з’ясовано закономірності й основні етапи цієї еволюції, розглянута ґенеза та розвиток загальнолюдських гуманістичних цінностей.

Для студентів вищих навчальних закладів.

Наулко В. І. Культура і побут населення України : навч. посібник / В. І. Наулко, Л. Ф. Артюх, В. Ф. Горленко та ін. – 2-ге вид., доп. та перероб. – Київ : Либідь, 1993. – 288 с.

Перше видання цієї книжки (1991 р.) стало водночас і першим знайомством читача з оригінальним систематизованим посібником з українського народознавства. У другому, доповненому і переробленому виданні з урахуванням новітніх даних подано огляд основних етапів етнічної історії України, розвитку різноманітних сфер матеріальної та духовної культури її населення, містяться відомості про українську діаспору та її культурні надбання.

Для науковців, студентів, усіх, хто цікавиться історією та етнографією рідного краю.

Пономарьов А. П. Етнічність та етнічна історія України : Курс лекцій / А. П. Пономарьов. – Київ : Либідь, 1996. – 272 с.

Пропонований курс лекцій з етнічної історії України визначається широким тематичним розмаїттям. Він висвітлює питання причетності українців до індоєвропейської етномовної сім’ї та до трипільської культури; проблеми походження слов’ян, русів, українців, а також питання історії і культури різноманітних етнічних, національних і етнографічних груп України.

Для студентів вищих навчальних закладів.

Попович М. В. Нарис історії культури України : посібник / М. В. Попович. – К. : «АртЕк», 1998. – 728 с.

Цей посібник визнано одним з кращих, представлених на конкурс, організований Міністерством освіти України та Міжнародним Фондом «Відродження» в рамках Програми «Трансформація гуманітарної освіти в Україні».

Книга являє собою нарис історії культури України як комплексу характерних матеріальних і духовних здобутків суспільства; до духовної культури включаються при цьому не тільки література, філософія та різні мистецтва, а й спосіб життя, система цінностей, традицій та вірувань.

Книга може бути посібником для викладачів та студентів-гуманітаріїв різних спеціальностей, що вивчають не тільки курси історії культури, а й історію окремих видів культури та загальну історію. Вона може бути корисною всім, хто цікавиться минулим України, внеском її народу в скарбницю світової культури.

Розрахована на широке коло читачів.

Шейко В. М. Історія української культури : навч. посібник / В. М. Шейко, В. Я. Білоцерківський. – 2-е вид., випр. – К. : Знання, 2010. – 271 с.

Розглядаються історія і теорія становлення та розвитку української культури в контексті еволюції світової цивілізації. Основна увага приділяється висвітленню малодосліджених проблем ХІХ – ХХ століть: українізації як культурологічному феномену, історії формування вітчизняної інтелігенції, процесу ідеологізації духовного життя в Україні в роки радянської влади. Аналізуються та узагальнюються сучасні тенденції розвитку культури України. Навчальний посібник значною мірою створено на основі архівних матеріалів, досі не введених у науковий обіг. Видання підготовлено з урахуванням вимог кредитно-модульної системи.

Для студентів і викладачів вищих навчальних закладів, науковців, усіх, кого цікавлять проблеми історії та теорії культури.

Шейко В. М. Історія української культури : навч. посібник / В. М. Шейко, Л. Г. Тишевська; наук. ред. В. М. Шейко. – К. : Кондор, 2006. – 264 с.

У посібнику розкриваються процеси історичного розвитку української культури. Висвітлюється соціально-історична обумовленість художньо-культурологічних процесів в Україні з найдавніших часів до початку ХХІ ст. Значна увага приділяється огляду джерел та літератури з питань формування та еволюції української культури. При цьому історія вітчизняної культури розглядається через призму національно-культурного відродження, яке розгортається на українських землях.

Для студентів, аспірантів і викладачів вищих навчальних закладів України, читачів, які цікавляться проблемами трансформації вітчизняної культури.

Шевчук Т. М. Українська усна снотлумачна традиція початку ХХ століття (розвідки та тексти) / Т. М. Шевчук, Я. В. Ставицька. – Київ : Дуліби, 2017. – 224 с.

У збірнику вперше публікуються польові записи українських традиційних снотлумачень, що були здійснені протягом 1925-1928 років на території Волинської губернії (в 14 районах сучасної Житомирської та 6 – Хмельницької областей) за «Програмою збирання матеріялів до українського народного сонника» Катерини Грушевської. Записи здійснювалися з ініціативи Королівського антропологічного інституту Великобританії та Ірландії (Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland), частину з яких 1925 року було надіслано до Лондона, де вони й зберігаються у рукописній колекції британського антрополога Чарльза Ґабріеля Селіґмена (Seligman Charles Gabriel, 1873-1940).

У збірнику також вміщені фольклористичні розвідки про особливості функціонування української усної снотлумачної традиції початку ХХ ст. В коментарях та покажчиках вказується на традиційні різновиди снів, найпоширеніші знаки-символи (предмети, особи і дії), носіїв снотлумачної традиції та населені пункти, в яких вони проживали.

Олеся МАРЦЕНКІВСЬКА, бібліотекар читального залу № 2