Вища освіта України: історія, сьогодення і перспективи розвитку

Історія вищої освіти України починається із заснування перших академій в Острозі, Києві та Львові ще у далеких 16-17 століттях. Протягом часу система вищої освіти в Україні зазнавала значних змін, переживаючи періоди розквіту та занепаду, проте завжди залишалася важливим фактором формування та розвитку українського суспільства.

Її сьогодення характеризується низкою викликів, пов’язаних з політичною та економічною ситуацією в країні. Збройна агресія Росії проти України негативно вплинула на освітній процес, зруйнувавши багато навчальних закладів та змусивши тисячі студентів виїхати за кордон. Водночас, перед ними відкрилися нові можливості для реалізації закладених раніше засад Болонської системи .

Перспективи розвитку української вищої освіти пов’язані з реформуванням, її інтеграцією з європейським освітнім простором та підвищенням її конкурентоспроможності на світовому ринку. На часі цифровізація та розвиток STEM-освіти, інтенсифікація інклюзивності та автономізація ЗВО.

З огляду на нові виклики та можливості, пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку, присвячену проблемам української вищої освіти в ретроспективі.

Нормативно-правові документи з питань вищої освіти / За ред. Болюбаша Я. Я. – Київ, 2004. – 304 с.

Збірник нормативно-правових актів, що стосуються вищої освіти України, які регулюють питання організації навчально-виховного процесу у закладах вищої освіти, умови праці педагогічних працівників, процеси ліцензування та акредитації ЗВО. Видання висвітлює процес і правила прийому  до закладів вищої освіти та призначене для працівників цих закладів. Буде корисним для тих, хто займається соціологією та статистикою, а також як документальне джерело для аналізу процесу змін у вищій освіті України.

Філінюк А. Г. Правові основи вищої школи : навч. посібник / А. Г. Філінюк, В. І. Адамовський. – Кам’янець-Подільський : Сисин О.В., 2012. – 344 с.

У навчальному посібнику розкриті основні положення і норми міжнародних правових актів, Конституції, законодавства та інших юридичних документів України, які регулюють питання заснування, ліцензування, акредитації, забезпечення повноцінного функціонування і управління закладами вищої освіти третього і четвертого рівнів акредитації, їх навчальної, навчально-методичної, наукової та виховної діяльності, підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів, підвищення кваліфікації, перепідготовки та атестації фахівців, організації науково-дослідної роботи викладачів, студентів, магістрантів, аспірантів, докторантів і здобувачів наукових ступенів, систему написання та опублікування наукової і навчально-методичної літератури, захисту авторського права та інтелектуальної власності, фінансово-господарського забезпечення і міжнародного співробітництва. Призначений для організованого навчання, індивідуальної та самостійної роботи слухачів курсу «Управління навчальним закладом», а також для практичних працівників вищої школи.

Вища освіта в Україні : навчальний посібник / В.Г. Кремень, С.М. Ніколаєнко, М.Ф. Степко; за ред. В. Г. Кременя, С. М. Ніколаєнка. – К. : Знання, 2005. – 327 с.

Основу книги становить аналіз історії та перспектив модернізації системи вищї освіти України в контексті Болонського процесу. Спираючись на закони України «Про вищу світу» та «Про освіту», акти Президента України та Кабінету Міністрів України,Державну національну програму «Освіта(Україна ХХІ століття)», інші нормативно-правові та нормативно-методичні акти, що регламентують діяльність системи вищої освіти в Україні, автори аналізують проблеми подальшої розбудови національної системи освіти, адаптації її до умов соціально орієнтованої економіки, трансформації та інтеграції системи освіти у європейське та світове співтовариство. Розраховано на керівників навчальних закладів, працівників міністерств та відомств, викладачів, студентів та аспірантів.

Січкаренко Г. Г.  Історичний досвід перебудови вищої освіти в Україні (1985-2005 рр.) : монографія / Г. Г. Січкаренко ; Г.Г. Січкаренко. – К. : ПП Лисенко М.М., 2014 . – 360 с.

У монографії простежено історичний шлях, який пройшла вища освіта України від періоду перебудови в СРСР до початку нашого століття. На основі широкого кола джерел, зокрема архівних документів, які вводяться у науковий обіг вперше, проведено критичний аналіз реформування вищої освіти. Висвітлений досвід роботи центральних органів управління вищою освітою, ВНЗ різних форм власності, еволюція соціального становища студентів і науково-викладацьких кадрів. Для науковців, викладачів вищих закладів світи, а також для тих, хто відповідає за розробку та проведення освітньої політики.

Вища освіта України і Болонський процес : навч. посіб. / за ред. В. Г. Кременя. – Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2004. – 384 с.

Навчальний посібник для студентів та магістрантів українських закладів вищої освіти, укладений на основі навчальної програми дисципліни «Вища освіта України і Болонський процес», затвердженої Міністерством освіти і науки України у 2004 році, вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищій школі та узгодженої з структурою змісту навчального курсу, рекомендованого Європейською Кредитно-Трансферною Системою. Визначення змістових модулів та узгодження кредитних систем оцінювання – одна з задекларованих умов Болонської системи задля вільного переміщення студентів, викладачів, менеджерів освіти та дослідників теренами Європи. Мобільність, якість підготовки фахівців, сумісність кваліфікації та посилення конкурентоспроможності – критерії, які окреслює Європейська система освіти, що співзвучні програмі розвитку вищої освіти України. Посібник містить опис систем вищої освіти в країнах Європи та Америки, розділи про євроінтеграцію та основні засади і принципи формування зони європейської вищої освіти. До кожного розділу подано список літератури.

Дуткевич Т. В. Психологія вищої школи : навч. посіб. для студ. магістр. / Т. В. Дуткевич, Н. П. Максимчук ; М-во освіти і науки України, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. І. Огієнка. – Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2010. – 228 с.

В посібнику розглянуто питання суспільних вимог до формування особистості фахівця з вищою освітою, психологічні основи діяльності студентів, психологічну характеристику професії викладача вищої шкли, його функції, особливості науково- педагогічної діяльності викладача. Міжособистісні взаємини у системі вищої школи. Посібник складається з текстів лекцій до всіх тем, об’єднаних у чотири модулі, до кожного з яких передбачено питання для самоперевірки знань та список рекомендованої літератури. Книга може використовуватися практичними психологами, студентами, магістрантами та викладачами вищої школи.

Кучинська І. О. Педагогіка вищої школи : навч. посіб. / І. О. Кучинська. – Кам’янець-Подільський : Зволейко Д.Г., 2020. – 291 с.

В навчальному посібнику висвітлено основні аспекти педагогіки вищої школи з позицій вимог до організації навчально-виховного процесу та підготовки сучасних фахівців. Системно викладено  питання методичної роботи у закладах вищої освіти, принципи управління ними, особливості взаємодії управлінських органів з студентською молоддю. Показано роль університетів у розвитку суспільства, вплив глобалізації на розвиток університетської освіти, а також тенденції її подальшого розвитку у ХХІ столітті. Посібник адресовано студентам, магістрантам, а також науково-педагогічним працівникам.

Психологічне забезпечення інноваційних процесів в освітньо-професійному просторі закладу вищої освіти: сучасні реалії та перспективи : зб. наук. пр. за матеріалами Всеукр. наук.-практ. конференції (6 грудня 2019 року). – Кам’янець-Подільський : Медобори-2007, 2020. – 148 с.

До збірника увійшли матеріали, представлені на ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Психологічне забезпечення інноваційних процесів в освітньо-професійному просторі закладу вищої освіти: сучасні реалії та перспективи» , зокрема, такі як «Психологічний супровід здобувачів освіти в умовах воєннного стану», «Організаційно-педагогічні та психолого-педагогічні умови впровадження освітніх інновацій у вищих навчальних закладах педагогічного спрямування», «Ключові ціннісні орієнтири професійної культури працівника вищої освіти в умовах сучасного реформування», та ін.

Вища освіта України в умовах трансформації суспільства: стан, проблеми, тенденції розвитку 2007 – 2011 рр. : наук.-допом. бібліогр.покажч. Вип. 2 / НАПН України, ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського, Ін-т вищ. освіти ; [упоряд.: Л. О. Пономаренко, Н. А. Стельмах, С. П. Пєєва та ін. ; наук. консультант і авт. вступ. ст. Б. І. Корольов ; наук. ред. П. І. Рогова]. – К. : Нілан-ЛТД, 2012. – 663 с.

Науково-допоміжний бібліографічний покажчик присвячено питанням подальшого формування національної системи вищої освіти суверенної України впродовж 2007-2011 років, становлення і розвиток якої пов’язаний з трансформаційними процесами, що відбувалися в ці роки у суспільстві і національній освіті. У виданні представлено нормативно-правову базу, документи щодо концептуальних засад та основних напрямів модернізації вищої школи і національної освіти, оновлення її змісту та застосування сучасних інноваційних технологій в контексті європейського освітнього простору і Болонського процесу, питання дистанційної освіти  та її методичного забезпечення.  Інформація стане в нагоді науковцям, докторантам, викладачам, управлінцям, бібліотечним фахівцям.

Теоретико-методологічні засади модернізації змісту гуманітарної освіти у вишій школі України : монографія / Нац. акад. пед. наук України, Ін-т вищої освіти. – К. : Педагогічна думка, 2013. – 281 с.

Монографія досліджує проблему модернізації змісту гуманітарної світи в контексті трансформації українського суспільства, що здійснюється під впливом глобалізаційних та євроінтеграційних процесів; визначає інноваційні підходи до розв’язання теоретичних, методологічних та методичних проблем розвитку вищої гуманітарної освіти, осучаснення її змісту відповідно до останніх вітчизняних і світових напрацювань у галузі гуманітаристики. Також обгрунтовано тенденції актуалізації моделей підготовки педагога для об’єднаної Європи в умовах сьогодення, визначено пріоритети інтерактивних технологій для системи вищої освіти України.

Вища педагогічна освіта і наука України: історія, сьогодення та перспективи розвитку. Хмельницька обл. : [монографія] / ред. рада вид.: В.Г. Кремень (голова); редкол. тому: О.М. Завальнюк. – Київ : Знання України, 2010. – 447 с.

Пропонована монографія – одна з серії книг, присвячених комплексному аналізу педагогічної освіти і науки в Україні. Характерні риси педагогічної освіти Хмельницької області висвітлюються в площині історії розвитку, природно-географічних та екологічних умов області. Послідовно розкрито багатство інтелектуально-культурного потенціалу краю в єдності науки і культури. Простежено історичний розвиток педагогічної освіти Хмельницького краю, показаний рух в ХХ столітті, боротьба передових сил за перетворення на демократичних засадах. Монографія  адресована широкому колу читачів.

Модернізація вищої освіти в контексті європейського виміру : наук.-метод. зб. / редкол.: А. С. Попович, Т. А. Андрухова, Л. І. Тимофійшина та ін. – Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2009. – 344 с.

У збірнику узагальнено досвід викладачів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка щодо впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Книга призначена для науковців, викладачів і студентів вищої школи, вчителів загальноосвітніх та спеціальних закладів освіти, а також для широкого кола читачів.

Ірина  Лук’янчук, провідний бібліотекар  читального залу №1.