Шевченкове слово в віках не старіє

Напередодні 210-ої річниці народження пророка українського народу – великого Кобзаря, згадуючи Тараса Григоровича та його творчість, що не втрачає своєї актуальності, хочеться звернути особливу увагу  саме на  «Кобзар» як символ його боротьби та джерело нашого натхнення протягом століть.

Ця збірка – безцінний скарб, який українці бережуть та передають з покоління в покоління, це книга, котру найчастіше можна зустріти в будь-якому домі, що має стосунок до України. Загальновідомим є те, що «Кобзар» перекладено понад 100 мовами світу і лише за життя автора він доповнювався і перевидавався 5 разів. Але й на сьогодні його наклади становлять мільйони примірників, які не залежуються на полицях.

З такої нагоди у читальному залі №1 організовано виставку-ретроспективу видань «Кобзаря», котрі має університетська книгозбірня. Тут представлено «Кобзарі», починаючи з першого репринтного санктпетербурзького  та позацензурного фототипного видань 1840 року на 115 сторінок і закінчуючи новими ілюстрованими томами на 450 і більше сторінок.

Є оригінальний «Кобзар» видавництва 1944 року з передмовою П. Г. Тичини, «Малий Кобзар», прості непомітні видання без ілюстрацій радянського періоду, «Кобзарь» казахською мовою, факсимільне відтворення третього видання «Кобзаря» за редакцією В. М. Доманицького, том з ілюстраціями Софії Караффи-Корбут і навіть маленький «Кобзар»у вигляді «захалявної книжечки» з захисного кольору палітуркою , виданий 2014 року, очевидно, як кишенькова книга для наших захисників.

«Кобзар» – не просто збірка віршів, це справжня біблія українського народу на всі віки, підтримка і спонукання до дій кожного українця як ХІХ, так і ХХІ століть.

Запрошуємо ознайомитися з колекцією наших «Кобзарів» у читальному залі №1 на четвертому поверсі головного корпусу університету.

Ірина ЛУК’ЯНЧУК, провідний бібліотекар читального залу №1