28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Проблема захисту людини від небезпек є актуальною з часів появи людства на планеті Земля. З моменту виникнення людської цивілізації кожна людина дбає про власну безпеку та безпеку своїх близьких. Людська цивілізація досягає все більшої могутності, а проблема безпеки її існування стає все більш гострою. Охорона праці в нашій країні є пріоритетною в діяльності державних органів і громадських організацій. Адже йдеться про найдорожчу суспільну цінність – здоров’я і життя людей. Тому роботодавець і працівник мають добре знати нормативно-правову базу в межах своїх виробничих стосунків.

Відповідно до вимог Закону України «Про охорону праці» комплексне розв’язання завдань охорони праці здійснюється на основі загальнодержавної, галузевих і регіональних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища з урахуванням соціально-економічних перетворень у державі, досягнень в галузі науки, техніки й охорони довкілля.

2024 року девіз Всесвітнього дня охорони праці — Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці (The impacts of climate change on occupational safety and health).

Цьогорічний девіз привертає увагу до значного впливу зміни погодних умов на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників.

Пропонуємо Вашій увазі віртуальну виставку, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Безпека життєдіяльності : навчальний посібник / П. Д. Плахтій, В. В. Мендерецький, Б. В. Болібрух, А. П. Юхименко, А. М. Савчук ; під ред. П. Д Плахтія. – Кам’янець-Подільський : видавець М. І. Мошак «Медобори», 2003. – 304 с.

В посібник включені розділи з цивільної оборони, охорони праці, гігієни праці та виробничої санітарії. Значна увага приділена питанням про загальні закономірності виникнення і розвиток небезпек та надзвичайних ситуацій. Розраховано на науково-педагогічних працівників і студентів вищих навчальних закладів.

Безпека життєдіяльності та охорона праці : навчальний посібник / П. С. Атаманчук, Р. М. Білик. В. В. Мендерецький, О. П. Панчук, Т. П. Поведа, О. Г. Чорна. – Кам’янець-Подільський : ТОВ «Друкарня «Рута», 2017. – 164 с.

Конструктивно навчальний посібник охоплює три блоки змістових викладок стосовно навчальних дисциплін: «Безпека життєдіяльності»та «Охорона праці»: теоретичні основи, практичний та лабораторний курси. Адресується для використання у своїй діяльності науково-педагогічним працівникам та студентам вищих навчальних закладів.

Гандзюк М. П. Основи охорони праці : підручник ; 5-е вид. / М. П. Гандзюк, Є. П. Желібо, М. О. Халімовський. – Київ : Каравела, 2011. – 384 с.

Підручник складено відповідно до типової програми нормативної дисципліни «Основи охорони праці». Крім загальнообов’язкових питань, розглядаються соціальні та економічні аспекти охорони праці, включено новий розділ «Фізіологія та психологія праці». відомості про охорону праці користувачів персоналних комп’ютерів. Розрахований для вивчення цієї дисципліни студентами загально інженерних, економічних, педагогічних та різних гуманітарних спеціальностей вищих закладів освіти України.

Гусєв А. М. Охорона праці : навчальний посібник / А. М. Гусєв. – Київ : Вид.- во Європ. ун.-ту, 2006. – 283 с.

У посібнику висвітлено правові та організаційні питання основ охорони праці ; основ фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії; основ техніки безпеки та пожежну безпеку.

 

 

 

Жидецький В. Ц. Основи охорони праці : навчальний посібник / В. Ц. Жидецький, В. С. Джигирей, О. В. Мельников. – Львів : Афіша, 2000. – 350 с.

Навчальний посібник розкриває складну систему правових, соціально-економічних, організаційно-технічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці. В ньому подано сучасні дані щодо законодавчої та нормативної бази в галузі охорони праці. Для студентів вищих навчальних заходів.

 

Жидецький В. Ц. Охорона праці користувачів комп’ютерів : навчальний посібник / В. Ц. Жидецький. – Львів : Афіша, 2000 – 176 с.

Сучасні дані з законодавчих та нормативних документів стосовно охорони праці користувачів комп’ютерів викладено у навчальному посібнику. Розкрито основні відомості з правових. організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та профілактичних заходів і засобів щодо збереження здоров’я та працездатності користувачів  комп’ютерів. Посібник може бути корисним користувачам комп’ютерів, викладачам, спеціалістам з охорони праці.

 

Козяр М. М. Основи охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту населення : навчальний посібник / М. М. Козяр, Я. І. Бедрій, О. В. Станіславчук. – Київ : Кондор, 2011. – 458 с.

Навчальний посібник розрахований перш за все на вивчення курсу студентами економічних спеціальностей, може бути використаний і при підготовці фахівців будь якого профілю. особливо педагогічних та різних гуманітарних спеціальностей вищих закладів освіти України. Він також може бути корисним для широкого загалу інженерно-технічних працівників різних галузей господарювання.

 

Комарніцький О. Б.Охорона праці в галузі професійної діяльності випускників історичного факультету 6 навчальний посібник для студентів історичного факультетів / О. Б. Комарніцький. – Кам’янець-Подільський : ТОВ «Друкарня «Рута», 2019. – 120 с.

Підручник призначений для студентів історичних факультетів закладів вищої освіти України. Він містить типову навчальну програму курсу «Охорона праці в галузі», тексти лекцій з проблем охорони праці в галузі професійної діяльності істориків, вчителів історії та правознавства, політологів.

 

Охорона праці : навчальний посібник / за ред. В. Кучерявого. – Львів : Оріяна-Нова, 2007. – 368 с.

У навчальному посібнику подаються нормативно-правові та організаційні засади охорони праці, висвітлюються основи техніки безпеки праці. виробничої гігієни і санітарії та пожежної безпеки. Для студентів вищих навчальних закладів.

 

 

 

Охорона праці в галузі : навчальний посібник / П. С. Атаманчук, В. В. Мендерецький, О. П. Панчук, Р. М. Білик. – Кам’янець-Подільський : ТОВ «Друк-Сервіс», 2012. – 280 с.

Конструктивно навчальний посібник охоплює два блоки змістових викладок стосовно навчальної дисципліни «Охорона праці в галузі»: теоретичні основи та практичний курс. Навчальний посібник адресується науково-педагогічним працівникам та студентам вищих навчальних закладів, практичним працівникам освітньої та виробничої сфер.

 

 

Пістун А. І. Охорона праці в галузі освіти (фізична культура і спорт) : навчальний посібник / А. І. Пістун, І. П. Пістун, Н. П. Тубальцева. – Суми : Університетська книга, 2009. – 444 с.

Навчальний посібник містить основні нормативні документи. правила та інструкції, що регламентують роботу з охорони праці спортивних установ та організацій, клубів і товариств. Для студентів вищих закладів освіти, тренерів, викладачів фізичного виховання, інструкторів фізкультури, працівників фізкультурно-спортивних товариств, спортивних клубів.

 

Савчук А. М. Основи охорони праці в системі навчально-виховних закладів : навчальний посібник / А. М. Савчук, Д. П. Плахтій, М. Ю. Рущак. – Кам’янець-Подільський : Буйницький О. А., 2007. – 300 с.

У посібнику подаються законодавчо-нормативні акти з охорони праці: Закон України «Про охорону праці», Типові положення про службу охорони праці та про порядок проведення навчання і перевірки знань з охорони праці. Посібник адресований керівникам та заступникам керівників установ і закладів освіти, організацій, підприємств виробничої та невиробничої сфери. викладачам та студентам вищих навчальних закладів.