Презентація книги «Сильні духом: історії саперів російсько-української війни»

1 травня 2024 року в конференц-залі центрального корпусу нашого університету відбулася презентація книги “Сильні духом: історії саперів російсько-української війни”, що вийшла невеликим накладом в кінці минулого року. Це був справді особливий захід, який привернув увагу студентів, викладачів та гостей університету.

Книгу презентували  упорядники:  Олег Рарицький, доктор філологічних наук, професор кафедри історії української літератури та компаративістики, та Ольга  Поворознюк, психолог та спеціаліст зі зв’язків з громадськістю нашої військової частини, обоє нині дійсні військовослужбовці ЗСУ. Разом з ними завітали інші військовослужбовці частини,  також були присутні рецензенти книги: декан історичного факультету, кандидат історичних наук, доцент Анатолій Глушковецький та доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики Людмила Марчук

Під час презентації гості мали можливість почути розповіді з перших уст про події, які відбувалися під час російсько-української війни, зокрема, початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, а також взяти участь у розмові та задати запитання. На них відповідав Василь Кифчук, один з героїв книги та безпосередній учасник подій. Інший сапер, Дмитро Мельниківський, історія котрого також є у книзі, не зміг бути присутнім, але передав запис своєї розповіді, живої та емоційної.

Ця подія не була лише інформативною, вона видалася емоційно наповненою завдяки  музичним виступам Петра Лісового, автора пісень на воєнну тематику , та дозволила учасникам подій зустрітися з молоддю, за чиє мирне і вільне майбутнє, власне, і воюють ці сапери, поділитися враженнями, відчути  вдячність аудиторії, а студентам, в свою чергу, побачити на власні очі самих героїв  історій, фактично задокументованих у книзі.

Збірку вже перекладено англійською мовою задля поширення інформації про війну за кордоном, також ведеться робота над записом у форматі аудіокниги, існує й електронна версія. Сподіваємося, скоро бібліотека університету матиме всі варіанти книги, наразі ж у читальному залі №1 є примірник паперового видання та електронної версії українською мовою, подарований О. Рарицьким.

Ми вдячні всім відвідувачам  презентації та сподіваємося на подальшу співпрацю та організацію подій, які сприятимуть розширенню знань про події війни та роль  земляків-військовослужбовців у нашій університетській спільноті. Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з історіями героїв у читальному залі № 1 на 4 поверсі.

Ірина Лук’янчук, Галина Гайшук