Серце, віддане дітям (до 106-річчя від дня народження Василя Сухомлинського)

Василь Олександрович Сухомлинський (28.09.1918 р.– 02.09.1970 р.) – видатний український педагог, публіцист, письменник, поет, Заслужений вчитель УРСР, кандидат педагогічних наук, член-кореспондент Академії педагогічних наук СРСР.

Ставив і розв’язував проблему формування в молоді національного й естетичного світогляду. Про один із шляхів успішного розв’язання цієї проблеми він писав, що у душі дітей мають увійти найкращі народні традиції та стати святим законом, бо не можна уявити народ без імені, без пам’яті, без історії. В дусі українських культурно-історичних традицій вчитель констатував, що мудрість є найважливішою прикметою людини. У його працях часто знаходимо вислови «мудра людська любов», «мудрість жити», «гідність — це мудрість тримати себе в руках». Педагог цілеспрямовано формував у кожного вихованця вміння бути маленьким філософом, осмислювати світ через красу природи.

Для нього формування естетичного почуття дитини, її емоційної культури — було основним завданням гуманістичного виховання. А сприйняття й осмислення прекрасного — основа естетичної культури, без якої почуття лишаються глухими до всього високого й благородного.

Як учений Василь Олександрович, на відміну від багатьох його сучасників та попередників, був учителем-практиком, творцем експериментальної та авторської школи, де апробовувались педагогічні ідеї й до якої зверталася мисляча інтелігенція. Нарешті, В. О. Сухомлинський впливав на поширення власних педагогічних поглядів і своїм способом життя, і власною моральністю. Його особистість була незвичною для педагогічної науки того часу: виходець із села, аскетизм та скромність у роботі й побуті, невтомність у праці надавали ідеям Василя Олександровича особливої ваги і звучання.

Ідеї Сухомлинського, які не знайшли свого повного застосування в свій час, значно вплинули на подальший розвиток педагогічної науки і практики – вони лягли в основу широкого руху «педагогіки співробітництва», популярного наприкінці 80-х – на початку 90-х років XX ст. Ці ідеї ввійшли органічною частиною в сучасну реформовану початкову школу України, за ними працюють різні заклади освіти, проводяться щорічні Всеукраїнські педагогічні читання «Василь Сухомлинський і сучасність».

З нагоди 106-річчя з дня народження Василя Сухомлинського пропонуємо Вашій увазі підбірку видань, які допоможуть читачеві ознайомитися з його неоціненним вкладом у педагогічну науку та глибше пізнати особистість відомого педагога.

У монографії «Сучасні проблеми діяльності вчителя у педагогічній спадщині Василя Сухомлинського» (автор – М. Я. Антонець) [1] розкриваються проблеми становлення Василя Сухомлинського як педагога-гуманіста, процесу, форм і методів шкільного навчання, перевантаження учнів, оцінювання їхніх навчальних досягнень, аналізу уроку, педагогічної творчості і майстерності вчителя, значення і вивчення рідної мови у навчально-виховному процесі.

Для вчителів, працівників освіти, студентів вищих педагогічних навчальних закладів і факультетів, дослідників у галузі теорії й історії педагогіки, психологів і батьків, для всіх, кого цікавлять минуле, сучасне та майбутнє загальноосвітньої школи.

Книга «Спогади про Сухомлинського» (упорядник – С. П. Заволока) [2] містить розповіді про життя В. О. Сухомлинського авторства рідних та близьких, видатного педагога, шанувальників його таланту. Віддавши своє серце дітям, Василь Олександрович разом з колективом Павлиської школи впровадив у педагогічну практику гуманістичні засади, в основі яких – любов, повага, доброта, чуйність і довіра до учня, глибоке і всебічне вивчення особистості школяра.

Пошуки і знахідки, думки й досвід В. О. Сухомлинського допомагають учителям успішніше здійснювати перебудову школи.

Для вчителів і батьків, учнів та студентів педагогічних навчальних закладів, широкого читацького загалу.

Книга В. О. Сухомлинського «Батьківська педагогіка» [3] присвячена питанням сімейного виховання, розробленим видатним педагогом. До неї увійшли: незакінчена і неопублікована праця «Батьківська педагогіка» (перший розділ «Що ми залишаємо в серцях своїх синів, батьки?»), а також статті, написані в 1965-1970-х роках, частину з яких не було опубліковано (розділи II-VI). Висвітлюються актуальні проблеми виховання дітей у сім’ї, питання спільної роботи, школи, сім’ї і громадськості. Розрахована на батьків, учителів, працівників органів народної освіти і всіх, кого цікавить проблема виховання молодого покоління.

До 1-го тому видання творів В. О. Сухомлинського «Вибрані твори в п’яти томах» [4] входять твори «Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості», «Духовний світ школяра» та «Методика виховання колективу», в яких розв’язуються вузлові теоретичні й практичні проблеми педагогіки.

До 2-го тому видання творів В. О. Сухомлинського «Вибрані твори в п’яти томах» [5] входять праці «Формування комуністичних переконань молодого покоління», «Як виховати справжню людину», «Сто порад учителеві». Вони присвячені проблемам формування комуністичного світогляду молодого покоління, а також питанням організації навчально-виховного процесу в школі.

До 3-го тому видання творів В. О. Сухомлинського «Вибрані твори в п’яти томах» [6] вміщено твори «Серце віддаю дітям», «Народження громадянина», «Листи до сина». Вони є своєрідною трилогією, в якій автор порушує актуальні проблеми виховання дітей, підлітків і юнаків.

До 4-го тому видання творів В. О. Сухомлинського «Вибрані твори в п’яти томах» [7] входять твори «Павлиська середня школа» і «Розмова з молодим директором», в яких узагальнено досвід навчально-виховної роботи в середній школі. Зокрема, розповідається про творчу працю педагогічного колективу, організацію навчально-виховного процесу, систему роботи директора школи, взаємини в шкільному колективі та інше.

До останнього тому видання творів В. О. Сухомлинського «Вибрані твори в п’яти томах» [8] ввійшли педагогічні статті автора, які були надруковані в періодичній пресі у 1952-1970 роках. У статтях розглядаються проблеми виховання і навчання учнів.

Спостереження за долею своїх вихованців упродовж тривалого часу, глибоке проникнення в їхній духовний світ викликають у талановитого педагога чимало думок про виховання молодого покоління. У книзі «Людина неповторна» [9] В. О. Сухомлинський, використовуючи свій великий педагогічний досвід, розповідає про трудове виховання учнів у сільській школі.

У книзі «Розмова з молодим директором» В. О. Сухомлинського [10] висвітлюються питання організації навчального процесу в школі й керівництва ним. Автор ділиться з молодими керівниками шкіл досвідом роботи, своїми думками про виховання і навчання учнів, розкриває особливості творчої праці вчителя, педагогічного колективу. Розрахована на вчителів і директорів загальноосвітніх шкіл, широке коло працівників народної освіти.

Повість «Василь Сухомлинський (Добротворець)» І. Цюпи [11] присвячена видатному вченому-педагогу, заслуженому вчителю Української РСР, члену-кореспонденту Академії педагогічних наук СРСР, Герою Соціалістичної Праці, колишньому директорові Павлиської середньої школи на Кіровоградщині Василю Олександровичу Сухомлинському й описує різні сцени з його життя від раннього дитинства до зрілих років.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Антонець М. Я. Сучасні проблеми діяльності вчителя у педагогічній спадщині Василя Сухомлинського: монографія / М. Я. Антонець. – Вид. 7-е, доповнене. – Рівне : Волинські обереги, 2015. – 286 с.
  2. Спогади про Сухомлинського / Упоряд. С. П. Заволока. – Київ : Радянська школа, 1990. – 223 с.
  3. Сухомлинський В. О. Батьківська педагогіка / В. О. Сухомлинський. – Київ : Радянська школа, 1978. – 263 с.
  4. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5-ти т. : Т. 1./ В. О. Сухомлинський. – Київ : Радянська школа, 1976. – 654 с.
  5. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5-ти т. : Т. 2./ В. О. Сухомлинський. – Київ : Радянська школа, 1976. – 670 с.
  6. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5-ти т. : Т. 3./ В. О. Сухомлинський. – Київ : Радянська школа, 1977. – 670 с.
  7. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5-ти т. : Т. 4./ В. О. Сухомлинський. – Київ : Радянська школа, 1977. – 640 с.
  8. Сухомлинський В. О. Вибрані твори: в 5-ти т. : Т. 5./ В. О. Сухомлинський. – Київ : Радянська школа, 1977. – 640 с.
  9. Сухомлинський В. О. Людина неповторна / В. О. Сухомлинський. – Київ : Молодь, 1962. – 209 с.
  10. Сухомлинський В. О. Розмова з молодим директором / В. О. Сухомлинський. – Київ : Радянська школа, 1988. – 284 с.
  11. Цюпа І. Василь Сухомлинський (Добротворець)/ І. Цюпа. – Київ : Радянська школа, 1985. – 216 с.

Олеся МАРЦЕНКІВСЬКА, бібліотекар читального залу № 2