Тиждень академічної доброчесності на факультеті фізичної культури

Напередодні відзначення Міжнародного дня академічної доброчесності 20 жовтня 2022 року у конференц-залі К-ПНУ відбувся вебінар «Дотримання правил академічної доброчесності учасниками освітнього процесу спеціальності 017 Фізична культура і спорт». Організували захід науково-педагогічні працівники кафедри спорту і спортивних ігор Майя ЗУБАЛЬ та Ірина РАЙТАРОВСЬКА.З огляду на те, що частина здобувачів вищої освіти наразі навчається дистанційно (у зв’язку з безпековою ситуацією), вебінар проходив у змішаному форматі.

Загалом на зустрічі були присутні понад 70 учасників освітнього процесу, зокрема студенти спеціальності 017 Фізична культура і спорт, викладачі кафедри спорту і спортивних ігор, декан факультету фізичної культури Іван Стасюк, директор бібліотеки Людмила Климчук, член комісії з питань академічної доброчесності Зореслава Шевчук та заступник голови Комісії з питань академічної доброчесності Вадим Зданюк.

Зустріч розпочалася зі вступного слова завідувача кафедри спорту і спортивних ігор Миколи Прозара, який зазначив мету та завдання вебінару для учасників освітнього процесу. Він наголосив на важливості дотримання правил академічної доброчесності під час навчання та викладання і щоденній популяризації їх у процесі освітньої діяльності.

Загальні положення, які стосуються академічної доброчесності, також озвучила Зореслава Шевчук, методист вищої категорії навчального відділу, кандидат філологічних наук, член комісії з питань академічної доброчесності. Зореслава Сергіївна розповіла, що роботу в університеті щодо реалізації політики з питань академічної доброчесності проводять системно і безперервно. Розроблена нормативно-правова база, з якою мають бути ознайомлені всі учасники освітнього процесу в ЗВО. Зокрема, ця інформація розміщена на офіційному сайті у рубриці «Університет» (сторінка «Академічна доброчесність»). Зореслава Сергіївна підтвердила, що в університеті проводять опитування щодо дотримання академічної доброчесності, формують плани заходів із популяризації академічної доброчесності на всіх факультетах/начально-науковому інституті, у тому числі й на факультеті фізичної культури. Якщо у здобувачів чи науково-педагогічних працівників виникли певні питання, які стосуються порушень правил академічної доброчесності, вони завжди можуть звернутися до комісії з питань академічної доброчесності.

Більш детально про презентаційні матеріали доповів  Вадим Зданюк, заступник голови Комісії з питань академічної доброчесності. Вадим Володимирович ознайомив присутніх із нормативними документами («Кодексом академічної доброчесності Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (нова редакція)», «Положенням про дотримання академічної доброчесності педагогічними, науково-педагогічними, науковими працівниками та здобувачами вищої освіти в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка (нова редакція)»); основними принципами академічної доброчесності, якими повинні керуватись учасники освітнього процесу; озвучив перелік проблем, з якими можна звернутись до Комісії, та процедуру самого звернення; детально висвітлив правила, які передбачені «Кодексом академічної доброчесності Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (нова редакція)»; розтлумачив, що таке «академічний плагіат», «самоплагіат», «фальсифікація», «фабрикація», «необ’єктивне оцінювання», «хабар», «обман» та інше.

Також Вадим Володимирович розповів про те, що відповідальність за дотримання принципів академічної доброчесності є особистим обов’язком кожного учасника освітнього процесу університету.

Під час розповіді виникла цікава дискусія щодо проблемних моментів, здобувачі вищої освіти ставили запитання, моделювали ситуації тощо. Вебінар був насичений емоціями та вільною атмосферою, що стимулювало учасників до активного обговорення питань.

Підсумувала зустріч Людмила Климчук, директор бібліотеки, кандидат історичних наук. Вона зупинилась на питаннях інформаційної підтримки з розповсюдження правил академічної доброчесності, а також організації і проведення кампаній щодо попередження проявів недоброчесних практик.

Пані Людмила зазначила, що пріоритетними напрямами діяльності бібліотеки є сприяння принципам академічної доброчесності, доступність електронних ресурсів бібліотеки, постійне підвищення інформаційної культури, вироблення навичок роботи з інформаційними ресурсами, поповнення інституційного репозитарію університету та інтегрування його вмісту в освітньо-науковий простір, сприяння у використанні наукометричних баз учасниками освітнього процесу та в проведенні вебінарів із цієї проблематики.

За результатами вебінару здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники розширили коло своїх знань щодо принципів функціонування академічної доброчесності в процесі освітньої діяльності; розглянули основні правила та форми відповідальності за порушення; запропонували шляхи популяризації академічної доброчесності серед учасників освітнього процесу К-ПНУ.

Доцент кафедри спорту і спортивних ігор Майя Зубаль,
пресцентр