“Геніальний ювелір української пісні” (до 145-ї річниці від дня народження М. Д. Леонтовича)

В історії української музичної культури вагоме місце належить видатному композиторові Миколі Дмитровичу Леонтовичу. Допитливі читачі, у яких ім’я Миколи Леонтовича викличе звукові асоціації з поетичним хоровим наспівом «Прялі»,  тужливим  «Козака несуть» чи пружним «Щедриком», напевне пригадають собі трагічну постать автора цих і багатьох інших музичних шедеврів, що збагатили наш духовний світ неповторними образами й переживаннями, розширили його обрії.

Унікальним дарунком Леонтовича музичному світові став, зокрема, «Щедрик». Поспівка вилучена з реліктових пластів дохристиянської товщі нашої пісенної культури, філігранно виточена Майстром  у поетичну мініатюру, стала своєрідним знаком України в музичному світі.

Серед когорти митців, покликаних розвивати Лисенкову національну справу плекання української музичної культури, М. Леонтовичу судилася особлива роль. Його творчість піднесла зразки фольклорного музично-духовного самовияву нашого народу на височінь  незнаної художньої довершеності, стала гідним мистецьким  відкриттям для всього музичного світу.

Одна із найважливіших мистецьких особливостей у музично-педагогічній, художньо-естетичній, творчо-композиційній  свідомості митця – зв’язок з народною піснею. Це основна тема видання  В. Ф. Іванова та Л. О. Іванової  «Леонтович – збирач народних пісень»[2]. В основу даного науково-методичного видання покладені документи і матеріали фольклорної діяльності відомого українського композитора М. Д. Леонтовича. На основі рідкісних опублікованих джерел ХХ століття та рукописних матеріалів з фондів  Національної бібліотеки  України ім. В. І. Вернадського, державних  архівів  Хмельницької та Вінницької областей авторам вдалося розкрити і розглянути одну з маловідомих і недосліджених сторінок творчої біографії митця – збирання ним записів мелодій народних пісень для своєї творчості.

В трьох розділах роботи визначено народні витоки пісенного фонду, з яким мав справу композитор, обґрунтована вихідна програма його робочої лабораторії, і вперше подано понад сто  мелодійних зразків із зібрання митця.

Книга Л. Пархоменко «Микола Леонтович» [5] – це нарис про  стежки життя і творчості геніального композитора Миколи Леонтовича, якому відкрилася душа співочої України, а його музика зачарувала світ. Текст оснащений диском, що містить 17 композицій митця, виконаних кращими хорами України.

Монографія А. Завальнюка «Микола Леонтович» [1] подається як чергове видання пошани до видатного українського композитора М. Леонтовича та продовжує традицію поглиблення  наших знань про українську культуру. Робота є вартісним зібранням теоретичних досліджень самого автора, а також різноманітних матеріалів, документів, фотографій.

Книга також містить розділ «Нотні ілюстрації», куди увійшли  народно-хорові  та  духовні твори композитора.

Творча спадщина Миколи Леонтовича – надзвичайно яскраве і самобутнє явище в українській музичній культурі. За жанром найближчою для композитора була хорова музика. Це зумовлено природою української народної музичної культури, де хоровий спів посідає провідне місце, а також особливостями того музичного середовища, в якому довелося перебувати композиторові майже все життя. Книга М. Леонтович «Хорові твори» [3] вміщує майже  всі твори Миколи Дмитровича Леонтовича: обробки народних пісень, хори й ансамблі з незакінченої опери «На русалчин  великдень» та хорові поеми «Льодолом»,  «Літні тони», «Моя пісня», «Легенда».

Але твори М. Леонтовича як і багатьох його сучасників видавались дозовано і відкоректовано радянською цензурою. І тільки у 1990-х роках ситуація змінилася – зазвучала його духовна музика. Книга «Хорові твори» М. Леонтовича [4] за редакцією  В. Кузик містить розділ «Духовні твори», де поміщено Літургію, духовні піснеспіви, колядки композитора.

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Завальнюк А. Микола Леонтович. Дослідження, документи, листи / А. Завальнюк. – Вінниця : Поділля-2000, 2002 . – 256 с.
  2. Іванов В. Ф. Леонтович – збирач народних пісень / В. Ф. Іванов, Л. О. Іванова. – Вінниця : Розвиток, 2007. – 144 с.: іл.
  3. Леонтович М. Хорові твори / М. Леонтович; заг. ред. М. Гордійчука – Київ : Музична Україна, 1970. – 243 с.
  4. Леонтович М. Хорові твори / М. Леонтович; ред.- упоряд. В. В. Кузик. – Київ : Музична Україна, 2005. – 374 с.
  5. Пархоменко Л.О. Микола Леонтович / Л. О. Пархоменко. – Київ : Атлант ЮЕмСІ, 2007. – 63 с. : іл.

 

Надія СКОРОПАД, бібліотекар читального залу мистецької літератури