Дивоспів української літератури (до 190-річчя від дня народження Степана Руданського)

190 років минає від дня народження видатного українського гумориста, поета-лірика, автора класичних сатир, перекладача античної літератури, фольклориста Степана Васильовича Руданського (1834 – 1973). Митця, що увійшов в історію української літератури як достойний представник школи романтиків. Літературні критики називають Степана Руданського прямим Шевченковим послідовником з безталанною долею, однак зі справжнім талантом.

1949 року Степан Руданський переїздить до Кам’янця-Подільського навчатися у Подільській духовній семінарії, яка на той час була потужним центром підготовки священників. Під час перебування в Кам’янці, починає писати свої перші твори. А свої спогади про місто над Смотричем описав у вірші “Преслівля”.

Пропонуємо Вашій увазі віртуальну виставку видань, нявних у фондах центрального абонементу бібліотеки, яка складається з власне творів митця та дослідження його життя і творчості літературознавцями.

ТВОРЧА СТАДЩИНА СТЕПАНА РУДАНСЬКОГО

Руданський С. Вибрані твори / Степан Руданський. – Київ : Держвидав худ. літ., 1949. – 158 с.

Вибрані твори Степана Руданського містять ліричні поезії, балади, гуморески-співомовки, байки, героїчну поему “Ігор Сіверський” (переклад “Слова о полку Ігоревім”), зі вступною статтею Б. Гур’єва.

Руданський С. Добре торгувалось : вибрані твори / Степан Руданський. – Київ : Веселка, 1967. – 136 с.

У збірку вибраних творів “Добре торгувалось” увійшли: лірика, балади, байки. Вступна стаття Олександра Непорожнього “Вінок”.

Руданський С. Лев і пролев : пісні, приказки, байки, небилиці, переклади та переспіви : вірші для середнього і старшого шкільного віку / Степан Руданський. – Львів : Каменяр, 1980. – 126 с., іл.

До збірки поета-класика (1834-1873) ввійшли пісні, байки, небилиці, переклади та переспіви, наповнені глибоким народним гумором. Його герої — люди праці. У сутичках з багатіями вони завжди виходили переможцями. Твори Руданського люблять читачі різного віку.

Руданський С. Поезії / Степан Руданський. – Київ : Рад. письменник, 1969. – 288 с.

До збірки поезій увійшли пісні, приказки, байки-небилиці, співи. Упорядкування текстів, вступна стаття і примітки Петра Колесника.

Руданський С. Співомовки / Степан Руданський. – Київ : Дніпро, 1966. – 157 с.

До книги ввійшли співомовки. Ілюстрації до  співомовок  – художника Ю.В. Северина.

Руданський С. Співомовки / Степан Руданський. – Київ : Дніпро, 1974. – 159 с.

“Співомовки” Степана Руданського — високохудожні віршовані гуморески, які, за словами І. Франка, відзначаються “незвичайною простотою, влучністю і грацією вислову”. В них висміюються пани, ханжі-церковники, окремі вади людського характеру: скнарість, лінощі, боягузтво. Видання ілюстроване малюнками А.Базилевича.

Руданський С. Співомовки / Степан Руданський. – Київ : Дніпро, 1983. – 182 с.

До збірки українського поета С. Руданського вміщено високохудожні гумористичні вірші. Автор симпатизує простому люду, наділеному розумом та дотепністю.

Руданський С. Співомовки. Переклади та переспіви / Степан Руданський. – Київ : Наук. думка, 1985. – 639 с.

Видання містить співомовки (пісні, приказки, байки, небилиці, співи, дивоспів), переклади та переспіви. Упорядкування та примітки В.І. Мазного, вступна стаття П.Й. Колесника.

Руданський С. Твори : пісні, приказки, байки, небилиці / Степан Руданський. – Київ : Київська правда, 2005. – 399 с.

Книжка містить оригінальні твори класика української літератури. Упорядник і автор передмови Лариса Яхно. Редактор Тарас Сергійчук.

Руданський С. Усі твори в одному томі / Степан Руданський. – Київ – Ірпінь : Перун, 2007. – 520 с.

У книжці вперше в історії української літератури вміщено всю творчу спадщину українського поета-самородка Степана Руданського, автора дивовижної пісні “Повій, вітре, на Вкраїну” та вікопомних приказок-співомовок, які принесли митцеві неперебутню любов українського народу та обезсмертили його ім’я.

ЖИТТЄВИЙ І ТВОРЧИЙ ШЛЯХ

Герасименко В.Я Степан Руданський. Життя і творчість / В.Я. Герасименко. Київ : Наук. думка, 1985. – 180 с.

У монографії всебічно досліджується життя і творчість видатного українського поета Степана Руданського (1834-1973), аналізуються його ліричні та гумористичні поезії, балади, поеми, переклади і переспіви.

Для літературознавців, викладачів, студентів і шанувальників творчості поета.

 

Колесник П. Степан Руданський / Петро Колесник. – Київ : Дніпро, 1971. – 112 с.

Вже понад сто років переповідаються в народі дотепні поетичні гуморески Степана Руданського.

Що ж дало силу творам Руданського жити в пам’яті прийдешніх поколінь? Руданський був молодим сучасником Шевченка. Як же він продовжив у своїй творчості традиції великого поета? Шукаючи відповіді на ці питання, масовий читач виявить особливий інтерес до книги П.Й. Колесника – “Степан Руданський”, до кожного свіжого слова, сказаного ним на адресу незабутнього творця “Співомовок”.

Пільгук І.І. Степан Руданський : нарис життя і творчості / І.І. Пільгук. – Київ : Держвидав, 1956. – 115 с.

У праці Івана Пільгука досліджуються ранні роки Степана Руданського, розквіт його літературної діяльності, останній період творчості та значення спадщини.

 

 

Степанові Руданському. – Одеса :Маяк, 1968. – 260 с.

Золотою сторінкою увійшла до історії українського письменства невмируща творчість видатного гумориста і лірика – Степана Руданського. за свого недовгого страдницького, але творчо наснаженого віку поет склав сотні віршів-перлин.

 

Сиваченко М.Є. Студії над гуморесками Степана Руданського / М.Є. Сиваченко. – Київ : Наук. думка, 1979. – 403 с.

Автор монографії в порівняльно-історичному аспекті досліджує творчість С. Руданського, розкриває народну основу його гуморесок, показує співвідношення в них народного і авторського.