Сучасні письменники: Василь Шкляр

Сучасна українська література – це світ, що постійно змінюється, відкриває нові перспективи та проблематику, вражає оригінальністю і глибиною своїх творів.

Сьогоднішня українська література  не лише магазин талантів, але і дзеркало сучасного суспільства, в якому відбиваються всі його протиріччя, турботи та надії. Її автори майстерно відтворюють реальність, сповнену складних взаємозв’язків та внутрішніх конфліктів, минувшість, покриту таємницями та міфами, фантастичні світи, що притягають примарністю та реалістичністю одночасно.

Ми запрошуємо вас разом з нами зануритися в цей захоплюючий світ, дослідити його найяскравіші та найцікавіші сторінки, обговорити творчість сучасних українських майстрів слова та відкрити для себе нові літературні надбання. Сьогодні пропонуємо вам знайомство з письменником Василем  Шкляром та його творчістю.

Василь Миколайович Шкляр  –  активний політично-громадський діяч та популярний український письменник, чиї роботи відзначаються певною історичністю та патріотизмом.

Народившись 1951 року в селі  Ганжалівка Лисянського району Черкаської області, Василь здобув вищу освіту в Київському та Єреванському університетах та став політичним журналістом, а згодом і одним зі знаних представників сучасної української літератури.  Окрім письменницької та журналістської діяльності, він довгий час займався політикою: був прессекретарем Української республіканської партії , а пізніше – кандидатом у народні депутати. Потім працював головним редактором видавництва «Дніпро» і навіть створив Міжнародну благодійну організацію.

Його перші твори, написані в період з 1977 по 1990-ті роки, не мали ніякого успіху і мало де згадуються. Лише в 1999 році, після публікації роману «Ключ», що здобув кілька нагород, до письменника приходить визнання.

Шкляр славиться не так унікальним стилем, як вмінням створювати характерні образи та сюжети. Його твори переповнені глибоким сенсом і символікою, що робить їх актуальними та цікавими для читачів нашого часу та культурного контексту. Деякі літературні критики навіть вважають письменника “містиком” та “літературним велетнем”, а його твори перекладено багатьма мовами світу. Він довгий час залишається одним з найбільш читаних сучасних українських письменників

Заслуги Шкляра перед українською культурою визнані оголошенням його лауреатом Шевченківської премії 2011 року за один з найпопулярніших романів «Залишенець. Чорний ворон». Однак, як щирий українець та патріот, письменник відмовився від отримання цього високого звання у знак протесту проти призначення на посаду Міністра освіти України Дмитра Табачника, якого вважав українофобом, що, зрештою, зараз офіційно визнано.

Шкляр продовжує писати та діяти в українському культурному просторі, надихаючи своїм талантом та принциповістю нове покоління літераторів та громадських діячів. Його внесок у розвиток української літератури і культури загалом надзвичайно важливий та цінний.

Читальний зал №1 має 7 з 12 романів Василя Шкляра, тож запрошуємо вас доєднатися до когорти любителів сучасної української літератури, зокрема, творчості Василя Шкляра та завітати до нас по його книги.

 Шкляр  В. М.

  • Спів божої пташки (ностальгія) : роман / В. Шкляр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2022. – 268 с.
  • Ключ / В. Шкляр ; Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. – 253 с.
  • Елементал : роман / В. Шкляр. – 2-ге вид. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. – 224 с.
  • Кров кажана : роман / В. Шкляр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 268 с.
  • Залишенець. Чорний ворон / В. М. Шкляр ; Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2011. – 384 с.
  • Маруся : роман / В. Шкляр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 313 с.
  • Характерник : роман / В. Шкляр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2022. – 304 с.

ЧИТАЙМО УКРАЇНСЬКЕ!

 

Ірина Лук’янчук, провідний бібліотекар читального залу №1