Володарі світу музики

Музика одна з прекрасних естетичних цінностей людства. Вона сприяє гармонізації нашого загального світовідчуття, виступає інструментом самовираження і натхнення, служить джерелом непередаваних відчуттів і емоцій.

Вперше Міжнародний день музики відзначали 1-го жовтня 1975-го року. Засновником цього прекрасного Дня виступила Міжнародна музична рада  при всесвітній і поважній організації ЮНЕСКО. На 15-й Генеральній асамблеї IMC, проведеній в 1973-му році в Швейцарії, місто Лозанна, було прийнято відповідне рішення. Серед ініціаторів Міжнародного дня музики були присутні багато музикантів і композиторів, діячі міжнародних музичних організацій і товариств.

З музикою  людство знайоме з давніх часів. На світі знайдеться небагато людей, які зовсім байдужі до музики. Це мистецтво має величезний потенціал і багатьом композиторам донині вдається виражати через неї не тільки стан своєї власної душі, але й передавати атмосферу навколишнього, повного почуттів і переживань складного внутрішнього світу, взаємин людини і природи. Вона прикрашає життя людей, змушує їх радіти і співпереживати, відкриваючи двері в прекрасний світ звуків і коливань наших власних струн душі.

Музика ніколи не старіє, вона дозволяє нам доторкнутися не тільки до часів їх авторів, але і заглянути в наше майбутнє, відчути автентичність цього моменту.

З Міжнародним днем  музики! Пропонуємо Вашій увазі книжкову виставку.

Вознюк О. Митці з Кам’янеччини – випускники Національної музичної академії імені П. І. Чайковського. – Кам’янець-Подільський :  ФОП Буйницький О. А., 2019. – 64 с.

У біографічному довіднику зібраний матеріал про  композиторів, співаків, інструменталістів, музичних педагогів, які народились у місті Кам’янці-Подільському та Кам’янець-Подільському районі, а також про музичних діячів, життя і діяльність яких пов’язані з Кам’янеччиною. Розрахований на фахівців та широке коло читачів.

Іванов В. Тадеуш Ганицький / В. Іванов. – Камянець-Подільський; Вінниця : Розвиток, 2007. – 124 с.

Монографія присвячена видатному вітчизняному діячеві і педагогові професорові Тадеушу Ганицькому, засновникові ґрунтовної музично-професійної освіти на Поділлі у першій половині ХХ століття, який зайняв почесне місце в розвитку національних культур України та Польщі кінця ХІХ – першої третини ХХ століття. Книга побудована на оригінальному документальному матеріалі державних архівосховищ України і Росії, на польській, німецькій, українській і російській періодиці.

Книга розрахована на педагогів, музикантів, культурологів, істориків і всіх, хто цікавиться теорією і практикою художньої української освіти та науки.

Королюк Н. І. Маленькі історії про українських композиторів ХVІІІ- ХХ ст./ Н. І. Королюк. – Київ : Райдуга, 1998. – 190 с.

 У книжці розповідається про видатних українських композиторів ХVІІІ- ХХ ст. – М. Березовського, А. Веделя, Д. Бортнянського, М. Лисенка, М. Леонтовича, К. Стеценка, Я. Степового, С. Людкевича, які вписали славетні сторінки в історію української музичної культури, збагатили своєю творчістю скарбницю музичного мистецтва.

Книга написана барвистою українською мовою без спеціальної музичної термінології. Завдяки живому, емоційному стилю викладу книга викликає інтерес читацького загалу.

Кияновська Л. Українська музична культура / Л. Кияновська. – Київ : Алерта, 2009. – 356 с.

У посібнику стисло і доступно викладено зміст основних процесів української музики від часів Київської Русі до наших днів. Особлива увага приділяється взаємозв’язкам  музичної культури з вітчизняною літературою, а також обґрунтовуються історичні етапи розвитку, особливості національної ментальності в становленні професійної композиторської школи.

Композитор Олександр Яковчук. – Київ : Спринт-Сервіс, 2012. – 32 с. : іл.

Музика сучасного українського композитора Олександра Яковчука відкриває слухачам нові світи, полонить яскравими образами й емоційним наповненням, відтворюючи питомо національний ген романтичного світовідчуття українців. Глибоко відображаючи внутрішній світ  людини, вона кличе не лише до емоційного співпереживання, але й до значних інтелектуальних зусиль слухачів, зачіпає духовні струни роздуму, осмислення вічних християнських цінностей, внутрішнього пошуку і пізнання людиною самої себе.  До мистецького простору України Олександр Яковчук увійшов на початку 1970-тих років, коли на зміну шестидесятників прийшло нове покоління композиторів, підхопивши започатковані ними традиції і привнісши чимало своїх відкриттів у створенні  музичних творів. Водночас з Яковчуком стали відомими імена Ярослава Верещагіна, Олега Киви, Ганни Гаврилець, Миколи Ластовецького, Олексія Скрипника та інших.

Музика Олександра Яковчука здобула визнання у світі. Велика її частина вийшла друком у  видавництвах України, Росії, Канади.

Обробки українських народних пісень композитора широко виконуються у країнах, де є українські хори. Можна сміливо стверджувати, що в Україні немає жодного професійного колективу, який би не виконував хорову музику О. Яковчука.

Микола Лисенко у спогадах сучасників : у 2 т. / редкол. : А. П. Лащенко (голова) [та ін.]. – Київ: Музична Україна, 2003. – Т.1. – 344 с.: іл.

Пропоноване видання вміщує спогади про великого українського композитора, музичного фольклориста, педагога і громадського діяча. Ці тексти друкувалися окремими виданнями в збірниках, журналах і газетах у межах етнічної території України і за її кордонами, а деякі залишилися в рукописах на збереженні різних архівів і наукових установ. Спогади допоможуть дослідникам збагатити наукову біографію М. Лисенка багатьма невідомими досі фактами, а  широкому колу читачів – набагато більше дізнатися про його життя і діяльність.

Лоцман Р.О. Переможемо з піснею! Щоденник арт-волонтера / Р. О. Лоцман. – Корсунь-Шевченківський : Майдаченко І. С., 2022. – 248 с.

Шоденник арт-волонтера Руслани Лоцман «Переможемо з піснею!» – збірка поезій, роздумів та пісень, написаних упродовж 2014-2022 років, У ній переплітаються записи та враження від волонтерських поїздок на Схід України, віршовані новини про сучасну боротьбу  українського народу та пісні, з якими артистка неодноразово виступала на фронті. Також доповненням до збірки є наукові статті та документальні фото світлини, к’юар-коди з посиланнями на відео виступи автора.

Муха А. І. Композитори України та української діаспори : довідник / А. І. Муха. – Київ : Музична Україна, 2004. – 352 с.

Подано стислі відомості про життя та творчий доробок українських композиторів від найдавніших часів до наших днів, включаючи тих митців, які працювали і працюють поза межами України. До більшості статей додається бібліографія.

Видання розраховане на фахівців та широке коло читачів.

Печенюк М. А. Музиканти Камянеччини : біографічно-репертуарний довідник / М. А. Печенюк. – Хмельницький : Поділля, 2003. – 479 с.

Невичерпну скарбницю української національної культури складає музична спадщина  Поділля. Подільський край, зокрема Кам’янеччина, багатий музичними традиціями. У Кам’янці-Подільському, який упродовж багатьох століть набув слави культурної столиці Поділля, шліфувалась майстерність багатьох музикантів.

У довіднику зібраний біографічний матеріал про композиторів, співаків, інструменталістів, музичних педагогів кінця ХІХ – початку ХХІ століття, які народились у місті Кам’янці-Подільському і Кам’янець-Подільському районі, а також про музичних діячів, життя і діяльність яких пов’язані з Кам’янеччиною. Музичний матеріал доповнюють творчі біографії митців, через призму яких у довіднику висвітлюється історія краю, розвиток музичного мистецтва Поділля.

Надія СКОРОПАД, бібліотекар читального залу мистецької літератури