Стратегія розвитку освіти України

На даний час розвиток освіти в Україні, навіть попри такі скрутні обставини, як пандемія коронавірусу та повномасштабна російська агресія проти нашої країни, відображає прагнення України стати рівноправним членом європейської спільноти, підвищити конкурентоспроможність української освіти у світі, популяризувати науку на теренах нашої держави. Пропонуємо Вашій увазі підбірку видань, які ілюструють останні тенденції розвитку освіти в Україні.

У колективній монографії «Динаміка освітніх процесів та підготовка майбутніх фахівців у системі вищої освіти: відповідь на сучасні суспільні запити» узагальнено результати досліджень, присвячених аналізу світового досвіду організації сучасного простору вищої освіти та питанню професійної підготовки майбутніх фахівців, що здатні бути ефективними в сучасних суспільних реаліях. Матеріали подано як спробу пошуку відповідей системи вищої освіти на сучасні суспільні запити. Монографію підготовлено за результатами науково-дослідної тематики кафедри загальної та соціальної педагогіки Львівського національного університету імені Івана Франка, а саме «Професійна і соціально-педагогічна підготовка майбутніх фахівців у системі вищої освіти України: історико-педагогічні аспекти, дидактичні підходи, інноваційні технології» та «Динаміка сучасних освітніх процесів в Україні та за кордоном: порівняльний аналіз». Для науковців, студентів, аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів. Матеріали надруковано в авторській редакції.

Колективна монографія «Інтеграція в європейський освітній простір: здобутки, проблеми, перспективи», підготовлена науковцями Закарпатського державного університету та інших вищих навчальних закладів України, а також сусідніх країн – членів Євросоюзу – Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі, – містить аналітичні оцінки стану формування єдиного європейського освітнього і наукового простору. Видання присвячене 15-й річниці Закарпатського державного університету.

Книга «Наукове забезпечення розвитку освіти в Україні: актуальні проблеми теорії і практики» містить праці провідних учених Національної академії педагогічних наук України з пріоритетних питань методології, теорії, історії освіти, педагогіки, психології, соціальної роботи. Особливу увагу приділено практичному впровадженню результатів фундаментальних і прикладних досліджень та експериментальних розробок з метою модернізації вітчизняної системи освіти в контексті глобалізації, європейської інтеграції та національної самоідентифікації. Видання присвячується 25-річчю Національної академії педагогічних наук України.

Підручник «Громадянська освіта та методика її навчання» є корисним ресурсом для студентів і вчителів у галузі громадянської освіти. Він є спробою представити сучасний підхід та методики до викладання громадянської освіти. Його цінність у тому, що він відповідає запитам сучасної системи освіти і є компетентнісно орієнтованим. Автори окреслили головне завдання – підготовка висококваліфікованого, духовно багатого, привабливого вчителя, який модернізує школу, забезпечить всебічну підготовку учня до самостійного життя, надасть знання, сформує компетентності, цінності, виховає патріотизм, створить умови для творчої самореалізації.

У посібнику Петрунько О. В. «Молодь та інноваційні технології: перспективи і ризики взаємодії» висвітлюються проблеми, з якими стикається сучасна педагогічна спільнота (професорсько-викладацький та управлінський склад) і студентська молодь у зв’язку з активними інноваційними перетвореннями в суспільстві й освітньому просторі країни. Проаналізовано самопочуття суб’єктів освітньої галузі в просторі інноваційних змін та їхні уявлення про найважливіші суспільні й освітні інновації останніх років. Детально розглянуто інноваційний потенціал педагогічної спільноти та можливості оптимізації інноваційних процесів в освіті. Означено проблеми недостатньої або занадто активної участі молоді в процесі інноватизації суспільного життя і зокрема сфери вищої освіти та показано можливі шляхи їх розв’язання.

Для управлінців у сфері науки і освіти, викладачів вищих навчальних закладів та системи післядипломної освіти, студентів, які здобувають вищу гуманітарну й педагогічну освіту (передусім магістрантів), і всіх тих, кому не байдужі проблеми сучасної молоді, яка здобуває освіту в часи глобальних інноваційних змін.

У посібнику Стрілець С. І. «Інновації у вищій педагогічній освіті: теорія і практика» висвітлено питання вивчення інноваційних технологій навчання, формування готовності майбутніх учителів початкової школи до застосування інноваційних технологій навчання у загальноосвітніх школах та вищих навчальних закладах різного рівня акредитації. Значна увага приділена конкретизації теоретичних засад та представленню практичного компонента реалізації педагогічних умов з формування готовності майбутніх педагогів до застосування інноваційних технологій навчання у вищих навчальних закладах.

Видання містить теоретико-інформаційні матеріали, практичні завдання, теми для самостійного опрацювання, матеріали для самоконтролю та самооцінювання згідно зі змістовими модулями, практичні рекомендації, спрямовані на ефективне впровадження нових технологій навчання в умовах ступеневої освіти.

Навчальний посібник призначений науковцям, викладачам вищих навчальних закладів, педагогам-практикам, а також студентам, які навчаються за освітніми програмами магістратури.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Динаміка освітніх процесів та підготовка майбутніх фахівців у системі вищої освіти: відповідь на сучасні суспільні запити : колективна монографія / за заг. ред. Д. Д. Герцюка та Ю. Д. Заячук. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. – 250 с.
  2. Інтеграція в європейський освітній простір: здобутки, проблеми, перспективи : Колективна монографія / За заг. ред. Ф. Г. Ващука // Серія «Євроінтеграція: український вимір». – Вип. 16. – Ужгород : ЗакДУ, 2011. – 560 с.
  3. Наукове забезпечення розвитку освіти в Україні: актуальні проблеми теорії і практики (до 25-річчя НАПН України). Збірник наукових праць. – К. : Видавничий дім «Сам», 2017. – 400 с.
  4. Громадянська освіта та методика її навчання: Підручник для студентів педагогічних закладів вищої освіти / За загальною редакцією Т. В. Бакка, Т. В. Мелещенко. – К. : УОВЦ «Оріон», 2019. – 320 с.
  5. Петрунько О. В. Молодь та інноваційні технології: перспективи і ризики взаємодії : методичний посібник / О. В. Петрунько // Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. – Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2013. – 84 с.
  6. Стрілець С. І. Інновації у вищій педагогічній освіті: теорія і практика : Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів [2-ге вид. допов. і переробл.] / С. І. Стрілець. – Чернігів : Видавець Лозовий В. М., 2015. – 544 с.

Олеся Марценківська, бібліотекар читального залу № 2