Книжкові дарунки читальному залу мистецької літератури від Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України

У рамках акції «Національна академія наук України – бібліотекам» Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України подаровано бібліотеці нашого університету 50 примірників книг із мистецтвознавства, які знаходяться у читальному залі мистецької літератури.

Пропонуємо вашій увазі книжкову виставку даних книг:

Горленко В. Історія української етнографії (ХXII – середина XIX ст.). [Т. 1] / В.  Горленко, Р. Кирчів ; ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України. – Київ : ПоліграфКонсалтинг, 2005. – 400 с.

Праця містить відомості про донаукові зацікавлення історією, побутом і традиційною культурою українського народу, відбиті у давніх і пізніших вітчизняних та чужоземних писемних джерел. Основна увага приділена дослідженню періоду становлення і розвитку української етнографії з останніх десятиліть ХVІІІ – в першій половині ХІХ ст. Висвітлюються основні осередки, в яких розвивалися українські народознавчі студії (Харків, Львів, Київ), простежуються чинники, якими зумовлювалося формування цих вивчень у певну наукову систему, характеризуються дійові особи цього процесу.

Історія українського мистецтва : у 5-ти т. Т. 1 : Мистецтво первісної доби та стародавнього світу / голов. ред. Г. Скрипник ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2008. – 710 с.

У написанні п’ятитомної «Історії українського мистецтва» брали участь  фахівці як Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України,  так і археологи і мистецтвознавці Академії мистецтв України й інших вітчизняних мистецтвознавчих інститутів та кафедр. Вивчення нових археологічних знахідок, архівних джерел та музейних колекцій дало можливість і для нового викладу, передусім першого  тому, що найповніше охоплює мистецький спадок людності вітчизняних теренів від первісності до Середньовіччя.  Нинішнє видання  відрізняється від попередніх представлень цього етапу історії мистецтва насамперед широтою охоплення та докладністю викладу матеріалу, адже жодне з відомих на сьогодні видань мистецтвознавчого  й культурологічного профілів не представляє так вичерпно художній спадок передісторичного та ранньоісторичного періодів.

Історія українського мистецтва : у 5-ти т. / голов. ред. Г. Скрипник;  НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2010-2011. Т. 2 : Мистецтво середніх віків. – 2010. –1296 с. Т. 3 : Мистецтво другої половини XVI-XVIII століття. – 2011. – 1088 с.

У цьому багатотомному виданні (Т. 2-3) вміщено ґрунтовні  узагальнюючі розвідки з образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва, монументального малярства, архітектури  й скульптури періоду ХІІІ- ХVІІІ  століть. Праця виявляє як загальноукраїнську, так і регіональну специфіку мистецьких процесів, детермінованість своєрідності розвитку художнього життя регіонів України їхньою належністю до різних культурно-цивілізаційних центрів, впливами східнохристиянської та західноєвропейської мистецької традиції, а також внутрішніми закономірностями еволюції питомо української основи, що зумовлювали з’яву українського просвітництва та самобутніх культурно-мистецьких стилів – насамперед українського бароко.

Історія українського мистецтва : у 5-ти т. Т. 4 : Мистецтво XIX століття / голов. ред. Г. Скрипник, ред. Т.В. Рубан ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2006. – 760 с. : іл.

Глибоким філософським осмисленням та форматним осягненням вирізняються розділи праці, присвячені мистецькій спадщині ХІХ століття – періоду, коли українська національна культура виявила неабияку життєстійкість, витворивши за вкрай складних соціополітичних умов довершені мистецькі твори. Дослідники, чи не вперше в мистецтвознавстві пострадянського періоду, залучають до аналізу українського образотворення нові імена художників та архітекторів, нові реалії та здобутки малярської і будівельної спадщини.

Історія українського мистецтва : у 5-ти т. Т. 5 : Мистецтво XX століття / голов. ред. Г. Скрипник, наук. ред. Т. Кара-Васильєва ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2007. – 1048 с. : іл.

Нові трактування  та оцінки подаються й щодо художньої творчості радянської доби, мистецтвознавчий дискурс якої характеризується тенденційністю, ідеологічними штампами та  пропагандистськими кліше; домінування догматичних підходів, різнохарактерних псевдотеорій, що виправдовували негативне ярликування окремих мистців та призводили до збіднення обрисів української образотворчості.

Автори відзначають, що ХХ століття, характерне геополітичними катаклізмами, світовими війнами, падінням тоталітарних режимів, в які безпосередньо втягнута була й Україна, було складним періодом не лише історії українського народу, а і його художнього життя. Заслугою авторського колективу є повернення українській культурі всіх кращих набутків як вітчизняних,  так і діаспорних мистців ХХ століття, їх розгляд поряд і в зіставленні з європейською художньою практикою.

Історія українського театру : у 3-х т. : [редкол.: Г.А. Скрипник (голов. ред.) та ін.] ; НАН України. Т. 1 : Від витоків до XX століття. – Вид. 1-е. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2017. – 668 с.

Перший том «Історії українського треатру» присвячено  розвиткові  театрального мистецтва  України від його зародження до1914 року. У ньому  висвітлено основні явища та особливості акторського мистецтва. Режисури, сценографії, театральної критики впродовж періоду становлення  української національної культури. Розглянуто питання драматургії з огляду на особливі умови розвитку українського театрального мистецтва.

 

 

Історія українського театру : у 3-х т. : [редкол.: Г.А. Скрипник (голов. ред.) та ін.] ; НАН України. Т. 2 : (1900-1945). – Вид. 1-е. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2009. – 876 с.

Другий том «Історії українського треатру» присвячений розвиткові театрального мистецтва України впродовж першої  половини ХХ століття. У ньому висвітлено основні явища та особливості розвитку драматургії, режисури, акторського мистецтва, сценографії, театральної критики однієї з найскладніших епох історії української культури.

 

 

Історія української музики : у 6-и т. Т. 2 : ХІХ століття / [редкол. Г. А. Скрипник (голова) та ін.] –2-ге вид., перероб.  допов. – Київ : ІМФЕ ім. М. Рильського, 2009. – 800 с.

Другий том «Історії української музики» присвячено музичному мистецтву ХІХ століття. У ньому висвітлено еволюцію народної пісенної та інструментальної творчості, становлення і розвиток національної музичної  школи, досліджено хорову (світську й сакральну), вокально-симфонічну, камерно-вокальну, інструментальну музику, оперу й музично-драматичний театр, концертно-музичну діяльність, музичну освіту й критику, музикознавство та фольклористику.

 

Історія української музики : у 6-и т. Т. 5: 1941-1958 рр. / [редкол. Г. А. Скрипник (голова) та ін.]– Київ : ІМФЕ ім. М. Рильського, 2004. – 504с.: іл.

П’ятий том присвячений музичному мистецтву України 1941-1958  років.У ньому послідовно розглядається творчість композиторів у різних жанрах і формах професійної музики, відзначаються кращі здобутки. Висвітлюються також особливості народної творчості, музично-театрального і концертного  життя, процес розвитку музичної освіти, фольклористики й музикознавства.

 

Колесса Ф. Історія української етнографії / Ф. Колесса. – Київ : ІМФЕ ім. М. Рильського, 2005. – 368 с.

Праця академіка Ф. Колесси присвячена історії етнографії та фольклористики. Робота не була опублікована за життя автора і зберігалася в єдиному примірнику в Національних архівних наукових фондах рукописів та фонозаписів ІМФЕ ім. М. Рильського НАН України. Проте праця не втратила своєї актуальності і донині. Вона є не лише унікальним джерелом для науковців з історії української етнографії, а й буде цікавою для широкого загалу вчених-гуманітаріїв.

 

Мех Н. О. Одвічні слова української культури : словник з історії української літературної мови кінця ХVІІІ – початку ХХІ століття: базові концепти / Н. О. Мех. – Київ : Фоліант, 2020. – 472 с.

Словник – це результат осмислення наукових, релігійних та художніх текстів літературної мови кінця ХVІІІ – початку ХХІ століття, як фрагментів лінгвокультури різних часових зрізів у міждисциплінарному вимірі. Реєстр одвічних слів, базових концептів української культури, структуровано з метою відображення їх текстової реалізації в діахронії та синхронії відповідно до історичної змінності й сучасного стану мовної свідомості, а також з урахуванням тенденцій у лексикографічній практиці.

Видання розраховане на науковців, педагогів-словесників, студентів гуманітарних спеціальностей та усіх зацікавлених питаннями української культури та духовності.

 

Немкович О. М.Українське музикознавство XX століття як система наукових дисциплін : монографія / О. М. Немкович ; НАН України, ІМФЕ ім. М.Т. Рильського. – Київ : Сталь, 2006. – 534 с.

У дослідженні висвітлюється історія української музикознавчої науки від часу її формування в середині ХІХ  до кінця ХХ ст. Предмет розгяду подано в єдності його інваріантних для минулого століття й специфічних для різних періодів в межах цього століття рис, в обумовленості рядом контекстів, а саме – інфраструктурою, в межах музичної культури, на яку найбезпосередніше спирається музикознавча наука, фундаментальними закономірностями загальнонаукового знання,  духовного освоєння світу, властивими національній і світовій культурі другої половини ХІХ-ХХ ст.

 

Рутковський О. Український словник-довідник екранних медіа / О. Рутковський ; НАН України, ІМФЕ ім. М.Т. Рильського. – Київ : ІМФЕ ім. Рильського, 2007. – 304 с.

«Український словник-довідник екранних медіа» – перше видання такого типу українською мовою, де зібрано і прокоментовано близько 2000 ключових і загальнотеоретичних та спеціальних кінознавчих понять і визначень, що використовуються у споріднених галузях аудіовізуальних мас-медіа (кіно, ТБ, відео, Інтернет).

Видання розраховане на найширші кола читачів: науковців-культурологів, професійних працівників мас-медіа, журналістів і студентів гуманітарних вузів, а також має зацікавити глядачів кіно, ТБ, користувачів Інтернету – усіх, хто регулярно відвідує сучасне «екранне царсто», але не завжди знає його давню культуру й «державну» мову.

 

Україна в типажах народних, краєвидах і архітектурі : художньо-етнографічна спадщина Юрія Павловича  / відп. ред. Г Скрипник; НАНУ, ІМФЕ ім. М. Рильського, – Київ, 2010. – 400 с. : іл.

До альбому увійшли наукові праці та тематичні серії малюнків талановитого українського художника-етнографа Юрія Павловича, який понад п’ятдесят  років свого подвижницького життя присвятив дослідженню та художній фіксації традицій культури українців. Його творчий доробок репрезентує сільські та міські краєвиди, побут,  архітектуру, одяг та народні типажі українців, а почасти й інших народів. Запропонований увазі читача альбом його художньо-етнографічної спадщини висвітлює головно етнографічні реалії різних регіонів України початку ХХ- кінця 30-х років ХХ століття у краєвидах, типажах народних, побуті та архітектурі.

Видання розраховане на етнографів, істориків, художників, модельєрів і всшх, хто цікавиться українською національною культурою.

 

Українська славістична фольклористика (XIX – початок XXI століття) : енциклопедичний словник / [гол. ред. Г. Скрипник] ; НАН України, ІМФЕ ім. М.Т. Рильського. – Київ : Видавництво ІМФЕ, 2019. – 300 с. – До XVII міжнародного з’їзду славістів (Париж, 2023).

Енциклопедичний словник – науково-інформаційне видання, де представлено постаті вітчизняних  і зарубіжних фольклористів-славістів, дослідників та популяризаторів слов’янських культур, основні славістичні осередки. Розраховане не філологів-славістів, студентів вищих навчальних закладів та шанувальників усної народної творчості.

 

Українські народні думи : в 5-ти т. Т. 1: Думи раннього козацького періоду /[ за заг. ред. М. К. Дмитренка, С. Й. Грици; відп. ред. Г. Скрипник].– Київ : ІМФЕ ім. М. Рильського, 2009. – 856 с.

До першого тому «Українських народних дум» увійшли твори національної епічної традиції раннього козацького періоду, пов’язані з  початковим етапом боротьби українського народу проти іноземних поневолювачів та думи невольницького циклу.

 

 

Українці : історико-етнографічна монографія : у 3-х т. Т. 2 / наук. ред. Г. Скрипник. – Київ : ІМФЕ, 2005. – 256  с. : іл.

У другому томі історико-етнографічної монографії «Українці» висвітлюється питання становлення та розвитку української етнокультури, розкриваються особливості традиційної системи господарювання та культури життєзабезпечення. Праця знайомить читача з народними промислами та ремеслами, транспортними засобами, поселенням та житлом, одягом і традиційною системою харчування.

Хронологічні межі роботи ХІХ-ХХ століття. Книга розрахована  на фахівців-етнологів, істориків, фольклористів, мистецтвознавців та всіх, хто цікавиться українською народною культурою.

На виставці представлена частина книг. Ознайомтесь, будь ласка із списком всіх видань, подарованих  ІМФЕ ім. М. Рильського  бібліотеці нашого університету :

  1. [Т. 1] / В.  Горленко, Р. Кирчів ; ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України. – Київ : ПоліграфКонсалтинг, 2005. – 400 с.
  2. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних Горленко В. Історія української етнографії (ХXII – середина XIX ст.). матеріалів. Т. 2 : Родина та культура сімейного співжиття / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2018. – 460 с. : іл.
  3. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 4 : Весільна обрядовість / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2016. – 688 с. : іл.
  4. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 6 : Календарна обрядовість / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2016. – 400 с. : іл.
  5. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 8 : Культура народного харчування / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2018. – 496 с. : іл.
  6. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 9 : Народна житлобудівна культура. Екологія та організація середовища проживання. / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2020. – 944 с. : іл.
  7. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 10 : Традиційне повсякденне та обрядове вбрання / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2018. – 640 с. : іл.
  8. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 3 : Родильна обрядовість / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2016. – 472 с. : іл.
  9. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 5 : Поховально-поминальні звичаї та обряди / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2020. – 464 с. : іл.
  10. Етнографічний образ сучасної України. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Т. 7 : Господарські заняття, промисли та ремесла. / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2017. – 496 с. : іл.
  11. Етнографічний образ українців зарубіжжя. Корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів. Ч. 1 : Культура життєзабезпечення та традиційні соціонормативні практики / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2019. – 676 с. : іл.
  12. Етнографічні писання Костомарова / [за ред. М. Грушевського, відп. за вип. Г.А.  Скрипник] ; НАН України, ІМФЕ ім. М.Т. Рильського. – Репр. вид. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2006. – 352 с.
  13. Зілинський О. Українські народні балади Східної Словаччини / О. Зілинський ; [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2013. – 728 с. : 8 іл. – До 90-річчя з дня народження О. Зілинського.
  14. Історія українського мистецтва : у 5-ти т. Т. 1 : Мистецтво первісної доби та стародавнього світу / голов. ред. Г. Скрипник ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2008. – 710 с.
  15. Історія українського мистецтва : у 5-ти т. Т. 2 : Мистецтво середніх віків / голов. ред. Г. Скрипник ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2010. – 1296 с.
  16. Історія українського мистецтва : у 5-ти т. Т. 3 : Мистецтво другої половини XVI-XVIII століття / голов. ред. Г. Скрипник ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2011. – 1088 с.
  17. Історія українського мистецтва : у 5-ти т. Т. 4 : Мистецтво XIX століття / голов. ред. Г. Скрипник, ред. Т.В. Рубан ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2006. – 760 с. : іл.
  18. Історія українського мистецтва : у 5-ти т. Т. 5 : Мистецтво XX століття / голов. ред. Г. Скрипник, наук. ред. Т. Кара-Васильєва ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2007. – 1048 с. : іл.
  19. Історія українського театру : у 3-х т. : [редкол.: Г.А. Скрипник (голов. ред.) та ін.] ; НАН України. Т. 1 : Від витоків до XX століття. – Вид. 1-ше. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2017. – 668 с.
  20. Історія українського театру : у 3-х т. : [редкол.: Г.А. Скрипник (голов. ред.) та ін.] ; НАН України. Т. 2 : (1900-1945). – Вид. 1-ше. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2009. – 876 с.
  21. Історія української музики : у 6-ти т. Т. 2 : XIX століття / [редкол.: Г.А. Скрипник (голова) та ін.]. – 2-ге вид., перероб., допов. – Київ : ІМФЕ, 2004. – 504 с.
  22. Історія української музики : у 6-ти т. Т. 5 : 1941-1958 рр. / [редкол.: Г.А. Скрипник (голова) та ін.]. – Київ : ІМФЕ, 2004. – 504 с.
  23. Климент К. Українські народні мелодії : у 2-х ч. Ч. 1 : Збірник / К. Климент ; [упоряд. та ред. А. Іваницького] ; ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2005. – 480 с. – До 125 роковин від народження.
  24. Климент К. Українські народні мелодії. Ч. 2 : Коментар / К. Климент ; [упоряд. та ред. А. Іваницького] ; ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України. – Київ : ПоліграфКонсалтинг, 2005. – 383 с. – До 125 роковин від народження.
  25. Колесса Ф. Історія української етнографії / Ф. Колесса ; [відп. ред. Г. А. Скрипник] ; ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2005. – 368 с.
  26. Кравченко В. Зібрання творів та матеріалів з архівної спадщини. Т. 2 / В. Кравченко ; [упоряд. О. Рубан] ; НАН України, ІМФМЕ ім. М.Т. Рильського НАН України. – Київ : ІМФМЕ, 2009. – 640 с.
  27. Кравченко В. Зібрання творів. Т. 1 : Етнографічна спадщина Василя Кравченка / В.Кравченко ; заг. ред. Г. Скрипник ; НАН України, ІМФМЕ ім. М.Т. Рильського НАН України. – Київ : ІМФМЕ ім. М.Т. Рильського НАН України, 2007. – 254 с. : іл. 48 с.
  28. Мех Н. О. Одвічні слова української культури : словник української літературної мови кінця XVIII – початку XXI ст.: базові концепти / Н. О. Мех. – Київ : “ПФ Фоліант”, 2020. – 472 с.
  29. Народознавча спадщина Хведора Вовка. Кн. 1 / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ, 2012. – 248 с. : іл.
  30. Народознавча спадщина Хведора Вовка. Кн. 2 / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ, 2012. – 540 с. : іл.
  31. Немкович О. М.Українське музикознавство XX століття як система наукових дисциплін : монографія / О. М. Немкович ; НАН України, ІМФЕ ім. М.Т. Рильського. – Київ : Видавництво “Сталь”, 2006. – 534 с.
  32. Рутковський О.Український словник-довідник екранних медіа / О. Рутковський ; НАН України, ІМФЕ ім. М.Т. Рильського. – Київ : ІМФЕ ім. Рильського, 2007. – 304 с.
  33. Сучасна зарубіжна етнологія : у 2-х т. : антологія. Т. 1 / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАНУ. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2010. – 950 с
  34. Сучасна зарубіжна етнологія : у 2-х т. : антологія. Т. 2 / [голов. ред. Г. Скрипник] ; НАНУ. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2010. – 1214 с
  35. Труды зтнографическо-статистической зкспедиціи вь Западно-Русскій край, снаряженной Императорскимь Русскимь Обществомъ. Юго-Западньй отдель. Матеріалы и изследованія собранныя П.П. Чубинскимъ ; изданный подъ наблюденіемъ П.А. Гильтебрандта : у 7-ми т. Т. 2 / [відп. за вип. Г. Скрипник ; НАН України, ІМФЕ ім. М.П. Рильського]. – Репр. вид. [відтворення 1878]. – Київ : ІМФЕ НАН України, 2008. – 702 с.
  36. Труды зтнографическо-статистической зкспедиціи вь Западно-Русскій край, снаряженной Императорскимь Русскимь Обществомъ. Юго-Западньй отдель. Матеріалы и изследованія собранныя П.П. Чубинскимъ ; изданный подъ наблюденіемъ П.А. Гильтебрандта : у 7-ми т. Т. 3 / [відп. за вип. Г. Скрипник ; НАН України, ІМФЕ ім. М.П. Рильського]. – Репр. вид. [відтворення 1872]. – Київ : ІМФЕ НАН України, 2008. – 498 с.
  37. Труды зтнографическо-статистической зкспедиціи вь Западно-Русскій край, снаряженной Императорскимь Русскимь Обществомъ. Юго-Западньй отдель. Матеріалы и изследованія собранныя П.П. Чубинскимъ ; изданный подъ наблюденіемъ П.А. Гильтебрандта : у 7-ми т. Т. 4 : Обряды: родины, крестины, свадьба, похороны / [відп. за вип. Г. Скрипник ; НАН України, ІМФЕ ім. М.П. Рильського]. – Репр. вид. [відтворення 1877]. – Київ : ІМФЕ НАН України, 2010. – 798 с.
  38. Труды зтнографическо-статистической зкспедиціи вь Западно-Русскій край, снаряженной Императорскимь Русскимь Обществомъ. Юго-Западньй отдель. Матеріалы и изследованія собранныя П.П. Чубинскимъ ; изданный подъ наблюденіемъ П.А. Гильтебрандта : у 7-ми т. Т. 5 : Песни любовныя, семейныя, бытовыя и шуточныя / [відп. за вип. Г. Скрипник ; НАН України, ІМФЕ ім. М.П. Рильського]. – Репр. вид. [відтворення 1874]. – Київ : ІМФЕ НАН України, 2011. – 1242 с.
  39. Труды зтнографическо-статистической зкспедиціи вь Западно-Русскій край, снаряженной Императорскимь Русскимь Обществомъ. Юго-Западньй отдель. Матеріалы и изследованія собранныя П.П. Чубинскимъ ; изданный подъ наблюденіемъ П.А. Гильтебрандта : у 7-ми т. Т. 6 / [відп. за вип. Г. Скрипник ; НАН України, ІМФЕ ім. М.П. Рильського]. – Репр. вид. [відтворення 1872]. – Київ : ІМФЕ НАН України, 2011. – 432 с.
  40. Труды зтнографическо-статистической зкспедиціи вь Западно-Русскій край, снаряженной Императорскимь Русскимь Обществомъ. Юго-Западньй отдель. Матеріалы и изследованія собранныя П.П. Чубинскимъ ; изданный подъ наблюденіемъ П.А. Гильтебрандта : у 7-ми т. Т. 7 / [відп. за вип. Г. Скрипник ; НАН України, ІМФЕ ім. М.П. Рильського]. – Репр. вид. [відтворення 1872]. – Київ : ІМФЕ НАН України, 2011. – 608 с.
  41. Україна в типажах народних, краєвидах і архітектурі : художньо-етнографічна спадщина Юрія Павловича / відп. ред. Г. Скрипник ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2010. – 400 с.
  42. Українська славістична фольклористика (XIX – початок XXI століття) : енциклопедичний словник / [гол. ред. Г. Скрипник] ; НАН України, ІМФЕ ім. М.Т. Рильського. – Київ : Видавництво ІМФЕ, 2019. – 300 с. – До XVII міжнародного з’їзду славістів (Париж, 2023).
  43. Українська фольклористична енциклопедія / [гол. ред. Г. Скрипник] ; НАН України, ІМФЕ ім. М.Т. Рильського. – Київ : Видавництво ІМФЕ, 2019. – 840 с.
  44. Українські народні думи / відп. ред. Г. Скрипник ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2007. – 824 с. : іл. 16 с
  45. Українські народні думи : у 2-х т. Т. 1 : Тексти №№1-13 / вступ К. Грушевської. – Київ : Державне видавництво, 1927. – 176 с.
  46. Українські народні думи : у 2-х т. Т. 2 : Тексти №№14-33 / [перед. К. Грушевської]. – Харків ; Київ : Державне видавництво “Пролетар”, 1931. – 304 с.
  47. Українські народні думи : у 5-ти т. Т. 1 : Думи раннього козацького періоду / [за заг. ред. М.К. Дмитренка, С.Й. Грици ; відп. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2009. – 856 с.
  48. Українські народні думи : у 5-ти т. Т. 2 : Думи XVI-XVII століть / [гол. ред. Г. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2019. – 642 с. : іл. – ISBN 978-966-02-8972-7.
  49. Українці: історико-етнографічна монографія : у 3-х т. Т. 2 / наук. ред. Г. Скрипник ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2005. – 544 с.
  50. Художня культура західних і південних слов’ян (XIX – початок XX століття) : енциклопедичний словник / [голов. ред. Г.А. Скрипник] ; НАН України. – Київ : ІМФЕ ім. М.Т. Рильського, 2006. – 248 с.

Бібліотека Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка висловлює щиру вдячність Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України за поповнення бібліотечного фонду.

Надія СКОРОПАД, бібліотекар читального залу мистецької літератури